Storing zonnepanelen

Wat is een zonnepanelen storing?

Een zonnepanelen storing is een vervelend probleem, gelukkig is het maar zelden dat de zonnepanelen defect zijn en kan het probleem met een paar handige stappen worden opgelost. Doorgaans worden zonnepanelen systemen door professionele installateurs bevestigd waardoor een storing in de zonnepanelen weinig tot niet voorkomt.

Dit betekent echter niet dat u bent uitgesloten van een zonnepanelen storing. Ondanks het vertrouwen in professionals kan er nog wel eens wat misgaan met de bekabeling of connectoren. Lees mee voor de stappen die u moet ondernemen bij een storing van de zonnepanelen.

Hoe te handelen bij een zonnepanelen storing?

Valt uw omvormer regelmatig uit? Ziet u een onbekende melding zoals ‘GRID ERROR’? Of brandt er een rood lampje? Grote kans dat u te maken hebt met een storing in de zonnepanelen of omvormer.

Vermoedt u een storing? Ons professionele team helpt u graag om de storing direct op te lossen.

Wanneer het niet mogelijk is om uw omvormer uit te lezen, sturen wij u eerst een e-mail met mogelijke oorzaken en tips om de verbinding weer te herstellen. 

Wanneer wij wel opwekgegevens ontvangen, maar deze achterblijven bij de verwachting, nemen wij contact met u op. We bieden u hulp op afstand en doorlopen samen een aantal stappen. Mocht dit het probleem hiermee niet verholpen worden komen we langs. 

Storing zonnepanelen: hoe voorkomt u het?

Zelf een zonnepanelen storing voorkomen is tot bepaalde hoogte mogelijk. U kunt namelijk niet altijd invloed uitoefenen op de oorzaken van een storing. Waar u wel invloed op heeft is het onderhoud en reiniging van de zonnepanelen. Een zorgeloze stroomproductie met maximale opbrengst is enkel mogelijk met een schone en goed onderhouden zonne-installatie.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven over het functioneren van de zonnepanelen door monitoring, een kapot paneel heeft namelijk negatieve invloed op de rest van de zonnepanelen.

Kies voor het Service & Inzicht abonnement

Wilt u genieten van zorgeloze stroomproductie met een maximale opbrengst? Kies voor ons Service & Onderhoud abonnement. Allereerst checken we uw gehele zonnesysteem waarbij ieder onderdeel van een uitvoerige controle wordt voorzien. Na onze controle houden we uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

 • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
 • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
 • Ervaren installateurs
 • Gratis advies op maat
 • Hulp op afstand

Meest voorkomende oorzaken van storingen

De meest voorkomende oorzaken van een zonnepanelen storing hebben we hieronder op een rij gezet.

 • Isolatiefout in het zonnesysteem (weglekken van elektriciteit)
 • Barsten in de panelen
 • Ontstaan van hotspots en microcracks
 • Defecte omvormer
 • Gebruik van verschillende connectors
 • Vuiligheid en nalatig onderhoud
 • Vogels onder zonnepanelen

Zonnepanelen omvormer storing

De omvormer is een van de belangrijkste onderdelen van het zonnesysteem. Het elektronische apparaat kan soms komen te kampen met een storing. De problemen met omvormers kunnen ontstaan door verschillende oorzaken.

Incorrecte installatie

De voornaamste reden voor een zonnepanelen omvormer storing is een incorrecte installatie van het apparaat. In sommige gevallen kan het zijn dat de instellingen niet goed staan geconfigureerd.

Logischerwijs komt dit niet ten goede aan de prestaties van de omvormer Een omvormer moet verplicht verbonden zijn met de wisselspanning. Hiermee voorkomt u schade aan de zonnepanelen en omvormer tijdens noodweer.

Isolatiefout

Een isolatiefout in de zonnepanelen houdt in dat er kortsluiting ontstaat tussen spanningsonderdelen en de omvormer. De grootste oorzaken van een isolatiefout zijn een incorrecte installatie en vocht.

Ervaart u minder vermogen tijdens vochtige weersomstandigheden? Dan heeft dit hoogstwaarschijnlijk met een isolatiefout te maken. Wordt er een dergelijke error weergeven op de display? Zorg dat u contact vermijd met het zonnepanelen systeem, deze kan onder levensgevaarlijke spanning verkeren.

Reboot of herstart na netwerkstoring

Last gehad van een netwerkstoring? De omvormer zal zichzelf opnieuw moeten opstarten. Dit komt veel voor wanneer er een piekspanning heeft plaatsgevonden.

Het kan zijn dat de omvormer niet uit zichzelf opnieuw opstart, in dit geval spreken we van een omvormer storing. Om deze storing te verhelpen is specialistische kennis benodigd.

Zonnepanelen Service lost het graag voor u op. Bel of mail direct voor een eerste diagnose voor de best passende oplossing. Altijd zeker van een goed werkend & optimaal presterend systeem? Neem een kijkje naar ons voordelige Service & Onderhoud abonnement met o.a. 24/7 monitoring & een directe oplossing bij storingen.

Oververhitting van de omvormer

Zonnepanelen zijn robuust en kunnen best tegen een stootje, mede door afwezigheid van bewegende onderdelen kan er weinig kapot. Echter is een (micro) omvormer gevoeliger voor storingen of defecten.

Hoge temperaturen zijn niet goed voor elektronische apparaten, ze gaan er zelfs slechter van presteren, zo ook omvormers. Een te hoge temperatuur in de omvormer kan de opwek kracht verminderen of het systeem volledig laten uitschakelen.

Service aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews