SMA omvormer

SMA omvormers zijn de afgelopen tijd flink populair geworden in Nederland, gek is dat niet want omvormers zijn het hart van iedere zonne-energie installatie. Omdat de afname van zonnepanelen in Nederland de afgelopen jaren explosief is gestegen komen steeds meer mensen in aanraking met omvormers. 

In deze gids kunt u alles lezen over de SMA omvormer en helpen we u om eventuele problemen met dit product op te lossen.

Zonnepanelen Serviceplan

Als eigenaar van een zonnesysteem wilt u het beste uit de zon halen. Daarom kunt u zich bij ons aanmelden voor een Service & Onderhoud abonnement.

Dit geeft u de zekerheid dat uw zonnepanelen doen wat ze moeten doen en alles uit de zon halen. En dat problemen snel verholpen worden als die zich toch voordoen. Dat kan met een Service & Onderhoud abonnement.

SMA Solar Technology

SMA is een Duits producent van verschillende omvormers. De afkorting van dit merk is System-, Mess- und Anlagentechnik. Deze producent levert een breed assortiment aan omvormers voor residentiële en commerciële toepassingen. 

SMA staat bekend als een bedrijf dat altijd bezig is met innoveren en heeft de afgelopen jaren behoorlijk veel nieuwe producten op de markt gebracht zoals omvormers met ingebouwde opslagcapaciteit.

Wat is een SMA omvormer eigenlijk?

Op dit moment kunt u bij SMA omvormers voor alle soorten zonnepanelen binnen uw woning afnemen, daarnaast zijn er ook commerciële toepassingen in bedrijven mogelijk. SMA omvormers kunnen gebruikt worden in klassieke netverbonden systemen, maar ze kunnen ook gebruikt worden voor onafhankelijke eilandnetten op afgelegen plaatsen

Welke SMA omvormer kiezen?

Als u een SMA omvormer gaat uitkiezen voor een zonnestroominstallatie moet u op verschillende aspecten letten. Denk daarbij aan het type paneel dat gebruikt wordt, de hellingshoek van de installatie en de elektrische aansluiting. Daarnaast is het ook belangrijk om vast te stellen hoe veel energie er geproduceerd moet worden.

Waarom een SMA omvormer?

SMA omvormers hebben een geschatte levensduur van meer dan 20 jaar en hebben stabielere en zwaardere componenten. De meeste componenten komen uit de automotive industrie en zijn dynamisch getest in deze sector gelden vaak zwaardere kwaliteitsnormen waardoor de standaard direct hoog is.

Lees ook: levensduur omvormer zonnepanelen

Hoeveel garantie op SMA omvormer?

Omvormers die vanaf 1 april 2021 geïnstalleerd worden in woningen in Nederland, België en Luxemburg krijgen een volledige garantie van 5+5 jaar. De standaard fabrieksgarantie van SMA omvormers is normaliter 5 jaar.

Lees ook: hoe werkt garantie op zonnepanelen?

SMA omvormer resetten

Als u een probleem heeft met uw SMA omvormer kunt u deze eerst proberen te resetten om te kijken of dit het probleem verhelpt. Met een reset haalt u de zonnepaneel installatie volledig van het net (AC) om deze vervolgens weer in te schakelen. Doorloop de volgende 5 stappen om uw SMA omvormer te resetten:

1. Schakel de AC-zekering van uw zonnepanelen uit

De AC-zekering van uw zonnepanelen installatie is de schakelaar die u moet gebruiken om het systeem uit te schakelen. Deze kunt u vaak vinden in de zekeringskast, of in de buurt van het extra kastje waarin de groene stroomteller staat.

2. Haal de DC-schakelaar uit de omvormer

U kunt de DC-schakelaar van de omvormer aan de onderkant terugvinden, bij sommige SMA omvormers steekt er een soort staafje uit, bij andere types zit er een verborgen zwart blok. De DC-schakelaar moet uit de omvormer getrokken worden.

3. Wacht tot de omvormer uitvalt

De meeste omvormers vallen vrij snel uit, de ene weer net wat sneller als de andere maar we raden aan om 1 tot 2 minuten te wachten zodat u er zeker van bent dat de omvormer volledig is afgesloten.

4. Plaats de DC-schakelaar terug in de omvormer

De DC-schakelaar die u in stap 2 uit de omvormer hebt getrokken moet nu teruggeplaatst worden, steek deze er voorzichtig terug in en ga door naar stap 5.

5. Schakel de AC-zekering van uw zonnepanelen in

In de eerste stap heeft u de AC-zekering van uw zonnepanelen uitgeschakeld, u kunt deze nu inschakelen om de reset volledig af te ronden.

Lees ook: zonnepanelen omvormer vervangen

SMA omvormer storing

Heeft u last van een storing in uw zonnepanelen, of krijgt u een bepaalde foutcode te zien bij het gebruik van uw SMA omvormer? Dat kan natuurlijk gebeuren, we raden u aan om eerst de handleiding van het toestel te raadplegen om te zien wat de foutcode en het probleem precies betekent. 

Mocht u er niet uitkomen? Dan raden we u aan om onze omvormer zonnepanelen service in te schakelen, Zonnepanelenservicepunt.nl kan uw omvormer/optimizers vervangen, reinigen of helpen om technische problemen op te lossen.

Andere soorten omvormers

Natuurlijk kan het zo zijn dat u een omvormer heeft van een ander merk. Voor deze varianten hebben we aparte pagina’s met informatie gemaakt. Bekijk het lijstje hieronder om te kijken of het merk waar u naar op zoek bent er tussen staat:

Service aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews