Top 6 problemen met zonnepanelen

Problemen met zonnepanelen kunnen wel eens voorkomen. Het zijn namelijk net als koelkasten of televisies elektrische apparaten die in verbinding staan met het stroomnet. Zonnepanelen zijn technisch vrij complex en kwetsbaar waardoor er problemen of defecten in het systeem kunnen ontstaan. 

Om wat meer info te geven over de mogelijke problemen die kunnen optreden bij een zonnesysteem hebben we een artikel met de 6 meest voorkomende problemen met zonnepanelen gemaakt.

Nummer 1: de zonnepanelen hebben last van luchtbellen of vocht

Zonnepanelen liggen buiten op het dak en moeten daarom weerstand kunnen bieden tegen het soms ruwe Nederlandse weer. Vrijwel alle zonnepanelen zijn uitgerust met beschermende materialen zodat ze minimaal 25 jaar mee kunnen. De zonnepanelen worden beschermd tegen lucht en vocht doordat de zonnecellen geplaatst zijn tussen platen.

Een klem wordt op de platen gezet en vervolgens gelamineerd en vacuüm gezogen zodat vocht en de buitenlucht niet het zonnepanelen systeem in kunnen komen.

Bij sommige zonnepanelen zijn beide platen van glas of is de bovenkant van glas en de onderkant bedekt met laminaat folie. Het kan voorkomen dat er tijdens het productieproces of installatie van de zonnepanelen fouten zijn gemaakt waardoor delaminatie kan ontstaan.

Uiteindelijk zal dit resulteren in problemen waarbij water en buitenlucht bij de zonnecellen kunnen komen. Dit is vaak gemakkelijk te zien door luchtbellen die aan de bovenkant van het zonnepaneel te zien zijn.

Damp heat- of humidity freeze test

Wanneer er luchtbellen naar boven komen is er meer ruimte waardoor oxidatie vanuit binnen kan ontstaan waardoor zonnecellen in contact komen met vocht. Let bij de aankoop van zonnepanelen dan ook altijd goed op schade vooraf en check op keurmerken die aantonen dat het zonnepaneel vochtbestendig is.

In veel gevallen wordt er gesproken over de damp heat- of humidity freeze test om de vochtbestendigheid van een zonnepaneel aan te geven. Zijn er te veel luchtbellen of vocht in het systeem terechtgekomen? Dan raden we aan om het zonnepaneel met problemen te vervangen voor een gloednieuwe. Ons team van vakmensen helpt u hier graag bij!

Ook interessant voor u: wat doen met schade aan zonnepanelen?

Nummer 2: niet correcte gegevens over het rendement van de zonnepanelen

Veel consumenten hebben vaak problemen met de gegevens over het rendement van de zonnepanelen. Cijfers over het rendement van het zonnepaneel in gebruik zijn niet altijd even reëel. Vaak wordt er gekeken naar het totaal aantal Wp, maar bij een meting komt er vaak naar voren dat deze in de praktijk lager ligt dan aangegeven door de leverancier.

Echter is dit een probleem wat vaker voorkomt bij het goedkopere aanbod zonnepanelen, bij de wat duurdere modellen kan er worden uitgegaan van het rendement wat wordt aangegeven.

Bekijk ook: vogelwering zonnepanelen

Kies voor hoge kwaliteit voor een zo snel mogelijke terugverdientijd

Helaas is het verschil tussen een goedkoop zonnepaneel en duur zonnepaneel niet altijd even goed te zien. Het uiteindelijke rendement is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. In realiteit loopt u dan alsnog rendement mis wat niet gewenst is. We raden dan ook aan om altijd te kiezen voor een zonnepaneel van hoge kwaliteit, deze hebben een hoger rendement en een langere levensduur van uw zonnepanelen. Zo heeft u uw investering zo terug.

Kijk naar de tolerantie van het zonnepaneel wat u op het oog hebt. Hieraan is te zien wat de werkelijke prestatie is van een zonnepaneel ten opzichte van de gegevens die worden aangegeven door de leverancier.

Nummer 3: elektriciteit lekt weg

Een ander probleem wat regelmatig voorkomt is het weglekken van energie. Zonnepanelen zijn namelijk continu aangesloten op het stroomnetwerk. De stroom wordt via de aangesloten kabels naar de aanwezige omvormer toe geleid. Hierbij is het van belang dat de stroom één weg kiest zonder tijdens het geleiden energie te laten lekken.

Tijdens de installatie wordt hier extra rekening mee gehouden door gebruik te maken van sterke kabels en zonnepanelen zijn altijd dubbel geïsoleerd. Toch is het alsnog mogelijk dat er elektriciteit weglekt.

De boosdoener is hier vaak het metalen frame van de zonnepanelen. In sommige gevallen lekt een deel van de stroom via het metalen frame weg. Het nadeel is dat deze stroom niet meer te gebruiken is waardoor uw uiteindelijke rendement op de langere termijn minder wordt. Dit probleem is te voorkomen door te kiezen voor zonnepanelen van voldoende kwaliteit.

Nummer 4: ontstaan van haarscheurtjes in de zonnecellen

Zonnepanelen worden tussen twee platen gestopt en gelamineerd. Dit wordt gedaan om de zonnecellen te beschermen, ook zijn de cellen gemaakt van de kwetsbare stof silicium. Door de platen is het onmogelijk voor de zonnecellen om te bewegen, maar toch kan het voorkomen dat er kleine haarscheurtjes ontstaan.

In het begin gaat u hier weinig van merken, maar op de lange termijn wel. Door fouten tijdens de productie of ruw omgaan met de zonnepanelen tijdens de plaatsing kunnen er kleine haarscheuren ontstaan.

Vervolgens zal dit kleine scheurtje steeds groter worden doordat zonnecellen onder spanning komen te staan, wat zorgt voor meer druk en dus een grotere scheur wat het rendement niet ten goede komt.

Maar wat voor acties kunt u ondernemen om dit zoveel mogelijk proberen te voorkomen? We leggen het u uit:

  • Kies altijd voor een betrouwbare leverancier met een goede reputatie. Vraag daarbij ook altijd naar de manier van vervoer van de zonnepanelen. Is er in bulk aangekocht? Dan worden deze panelen vaak goed ingepakt op een pallet wat vaak zorgt voor minder beschadigingen.
  • Kies voor zonnepanelen met twee glasplaten aan de boven- en onderkant. De zonnecellen worden hierdoor beter op zijn plek gehouden, de levensduur is langer en de kans op haarscheurtjes wordt kleiner.
  • Check de EL foto. Haarscheuren kunnen met deze foto gevonden worden tijdens de productie. Bekijk de testresultaten en kies enkel een leverancier die goed uit de verf is gekomen.

Nummer 5: hotspots op de zonnepanelen

Energie moet goed kunnen geleiden en dit gaat middels de connecties op het zonnepaneel. Bij de productie kunnen er fouten gemaakt zijn tijdens het lasproces waardoor ze niet goed aan elkaar zijn bevestigd, dit zorgt voor problemen.

Op plekken waar dit het geval is kan een ophoping van energie ontstaan. Uiteindelijk wordt deze hotspot te warm waardoor stippen tevoorschijn komen op het zonnepaneel.

Het grootste probleem van hotspots op uw zonnepanelen is de vermindering van uw rendement. Daarbij is er een grote kans voor vocht en buitenlucht om binnen te dringen in de zonnecellen op de plek van de hotspot.

Nummer 6: problemen met zonnepanelen omvormers

Het laatste veelvoorkomende probleem zijn de omvormers van zonnepanelen. Deze omvormers zijn namelijk opgebouwd met elektrische componenten en kunnen daarom niet altijd even goed tegen te hoge temperaturen.

Als een te hoge temperatuur bereikt wordt kan het systeem volledig afgesloten worden of er wordt minder rendement behaald. Om een storing in het zonnesysteem voorkomen is goede isolatie van groot belang, laat daarom ook regelmatig een inspectie uitvoeren om te laten controleren of de ventilatie nog optimaal werkt

Zonnepanelen Serviceplan

Als eigenaar van een zonnesysteem wilt u het beste uit de zon halen. Daarom kunt u zich bij ons aanmelden voor een Service & Onderhoud abonnement.

Dit geeft u de zekerheid dat uw zonnepanelen doen wat ze moeten doen en alles uit de zon halen. En dat problemen snel verholpen worden als die zich toch voordoen. Dat kan met een Service & Onderhoud abonnement.

Dit zeggen onze klanten

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews