Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is een doorslaggevende factor voor veel huishoudens tijdens het kopen van een zonnepanelen installatie. De zonnepanelen opbrengst wordt uitgedrukt in kWh en is grotendeels afhankelijk van de grootte van de installatie.

Benieuwd naar uw eigen cijfers? U kunt de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen berekenen. Hoe u dit doet bespreken we op deze pagina, daarnaast komen de belangrijkste factoren voor de zonnepanelen opbrengst aan bod.

Hoe opbrengst zonnepanelen berekenen?

Voor de berekening van de zonnepanelen opbrengst kan een gemakkelijke formule gebruikt worden. Hierbij zijn twee factoren van belang, namelijk het totale vermogen van de zonne installatie en de benutte capaciteit/prestaties van de panelen. We duiken er hieronder dieper op in.

Factor 1: totale vermogen van de zonnepanelen

Om een gedegen inschatting te maken van de opbrengst van zonnepanelen dient het totale vermogen van de installatie in kaart gebracht te worden. Dit is een vast gegeven en kan worden gevonden bij de informatie welke is meegegeven vanuit de installateur.

Factor 2: de benutte zonnepanelen capaciteit

De capaciteit van zonnepanelen wordt uitgedrukt in het piekvermogen in Wattpiek (Wp). Zonnepanelen wekken niet constant dit piekvermogen op, we kunnen stellen dat een paneel gemiddeld produceert op 85% van de totale capaciteit. Dit houdt in dat u 0,85 kWh per 1 Wp ontvangt. Hierbij is geen rekening gehouden met mogelijke zonnepanelen storingen.

Desalniettemin zijn er zonnepanelen installaties welke kunnen profiteren van een hogere capaciteit. Echter is dit vaak afhankelijk van factoren zoals:

 • Zoninstraling
 • De hellingshoek van de installatie
 • Oriëntatie van de panelen
 • Soort panelen
 • Kwaliteit van de panelen

Middels de twee bovenstaande factoren kunt u de opbrengst zonnepanelen formule invullen en een gemiddelde berekening maken op jaar- en maandbasis. Tevens kunt u de gemiddelde dagopbrengst van uw zonnepanelen berekenen.

Aantal personenAantal panelen (325 Wp)Vereist vermogen zonnepanelen installatie Zonnepanelen opbrengstGemiddelde prijs (incl. btw, omvormer, plaatsing)
192.941 Wp2.500 kWh€ 4.500 – €6.200
2113.529 Wp3.000 kWh€ 5.000 – €7.500
3134.118 Wp3.500 kWh€ 5.600 – €8.800
4144.706 Wp4.000 kWh€ 6.800 – €9.500
5165.294 Wp4.500 kWh€ 7.500 – €11.000
6185.882 Wp5.000 kWh€ 8.700 – €12.500
7206.470 Wp5.500 kWh€ 9.500 – €13.300

Rekenvoorbeelden:

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per jaar

Om de opbrengst van uw zonnepanelen per jaar te berekenen dient u de volgende formule te gebruiken:

 • Opbrengst zonnepanelen per jaar = Totale vermogen (Wp) x 0,85 (gemiddelde benutte capaciteit per paneel)

In het onderstaand rekenvoorbeeld hanteren we de gegevens van een gezin met 4 personen. Dit gezin beschikt over een installatie met een vermogen van 4.900 Wp. Hierbij is de benutte capaciteit per paneel gemiddeld 85%.

4900 Wp x 0,85 = 4165 kWh, dit betekent dat het totale zonnepanelen systeem op jaarbasis 4.165 kWh groene stroom opwekt.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per maand

Om de opbrengst van uw zonnepanelen per maand te berekenen dient u de volgende formule te gebruiken:

 • Opbrengst zonnepanelen per maand= Totale vermogen (Wp) x 0,85 (gemiddelde benutte capaciteit per paneel) / 12

In het onderstaand rekenvoorbeeld hanteren we de gegevens van een gezin met 4 personen. Dit gezin beschikt over een installatie met een vermogen van 4.900 Wp. Hierbij is de benutte capaciteit per paneel gemiddeld 85%.

(4900 Wp x 0,85) / 12 = 347 kWh, dit betekent dat het totale zonnepanelen systeem op maandbasis gemiddeld 347 kWh groene stroom opwekt (houdt rekening dat dit in de praktijk niet zo uitkomt door de weer seizoenen).

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per dag

Om de opbrengst van uw zonnepanelen per dag te berekenen dient u de volgende formule te gebruiken:

 • Opbrengst zonnepanelen per dag= Totale vermogen (Wp) x 0,85 (gemiddelde benutte capaciteit per paneel) / 365

In het onderstaand rekenvoorbeeld hanteren we de gegevens van een gezin met 4 personen. Dit gezin beschikt over een installatie met een vermogen van 4.900 Wp. Hierbij is de benutte capaciteit per paneel gemiddeld 85%.

(4900 Wp x 0,85) / 365 = 11,41 kWh, dit betekent dat het totale zonnepanelen systeem op dagbasis gemiddeld 11,41 kWh groene stroom opwekt (houdt rekening dat dit in de praktijk niet zo uitkomt door de weer seizoenen).

Beïnvloedingsfactoren voor de zonnepanelen opbrengst

Er zijn een aantal beïnvloedingsfactoren voor de zonnepanelen opbrengst die u in acht kunt nemen. Op deze pagina gebruiken we in de rekenvoorbeelden een benutte capaciteit van 85%. Dit percentage kan hoger of lager liggen, de belangrijkste factoren bespreken we hieronder:

1. Oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen

De ideale hellingshoek van een zonnepaneel is 35 graden. Dit wordt doorgaans altijd behaald op platte daken, niet gek, want in deze situatie kunt u zelf de hellingsgraad bepalen. Kijkend naar de oriëntatie van de panelen kunnen deze het best aan de kant van het zuiden liggen.

Met een zuidwestelijke- of oostelijk ligging kunt u een goede zonnepanelen opbrengst bewerkstelligen. Zorg voor een degelijke installatie, isolatiefouten komen uw opbrengst namelijk niet ten goede.

2. Zoninstraling

De mate van zoninstraling is van grote invloed op de totale zonnepanelen opbrengst. Landen met een zonnig klimaat, denk aan Spanje of Portugal, hebben meer dagelijkse zonne-uren waardoor de opbrengst wordt vergroot. Nederland en België krijgen ook met steeds meer zonne-uren te maken waardoor een investering snel kan worden terugverdiend.

3. Soort en kwaliteit zonnepanelen

Om de opbrengst van zonnepanelen optimaal te maken is het bij de aanschaf belangrijk om te kijken naar het soort paneel en de bijbehorende kwaliteit. Doorgaans kiest u voor een van de volgende soorten panelen:

 • Mono kristallijne panelen
 • Glas-glas panelen
 • Amorfe panelen

Nog geen panelen aangeschaft & advies nodig? De specialisten van Zonnepanelen Servicepunt helpen u graag verder. Kies voor een van onze zonnepanelen service pakketten om altijd zeker te zijn van een optimaal presterend systeem.

4. Schaduw op het dak

Hoe meer schaduw, hoe minder opbrengst in kWh. Omliggende gebouwen, bomen, de schoorsteen of het dakkapel kunnen allen een niet bevorderend schaduw deken over uw installatie heen leggen. Logischerwijs neemt de gemiddelde zonnepanelen opbrengst hiermee af.

Om dit probleem te voorkomen voeren onze specialisten altijd een schaduwanalyse van het dak uit. Zonder is het niet mogelijk om een optimaal legplan op te stellen. We helpen u graag verder.

5. Het onderhoud van de zonnepanelen

Wij raden het aan om uw zonnepanelen installatie minimaal 1 keer per jaar te laten schoonmaken en inspecteren. In veel gevallen is 2 keer in het jaar benodigd, met name wanneer er gewenst wordt om een maximale zonnepanelen opbrengst te bewerkstelligen.

Vuiligheid, stof en uitwerpselen verminderen de benutte capaciteit. Veel huishoudens onderschatten het onderhoud verliezen in kWh op jaarbasis. Investeren in de reiniging van uw zonnepanelen is een slimme investering. Hierbij is het ook slim om vogelwering onder uw zonnepanelen te plaatsen.

Altijd zeker van een optimaal presterende zonne installatie? Neem een kijkje naar onze Service & Onderhoud pakketten.

6. Levensduur van de zonnepanelen

De zonnepanelen opbrengst daalt ieder jaar een klein beetje. De mate waarin deze daling plaatsvindt is afhankelijk van de kwaliteit van de panelen. Maar hoe lang gaan zonnepanelen mee? Met een hoogwaardig paneel mag u na 25 jaar rekenen op 85% opbrengst ten opzichte van de jaarlijkse opbrengst in het eerste jaar.

Minder kwalitatieve merken kennen een sterkere daling en komen vrijwel altijd onder de 85% uit na een levensduur van 25 jaar. Daarbij is er een grotere kans op schade aan de zonnepanelen na verloop van tijd.

Om de terugverdientijd zo kort en de gemiddelde zonnepanelen opbrengst zo hoog mogelijk te houden is het raadzaam te kiezen voor hoogwaardige merken in de markt. Een goede indicatie is de standaard zonnepanelen garantie.

Terugleververgoedingen voor stroom aan het net

Afhankelijk van uw omvormer wordt de opgewekte stroom die u niet direct zelf gebruikt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. In principe ontvangt u hiervoor hetzelfde bedrag van de energiemaatschappij als waar u de stroom voor afneemt. De afname wordt verrekend met eigen opgewekte stroom door de energiemaatschappij, dit noemen we salderen.

Salderingsregeling

De salderingsregeling houdt in dat de prijs voor terugleveren gelijk ligt aan de prijs voor stroom die u afneemt bij de energieleverancier.

Let op: de salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd, mede om het feit dat zonnepanelen installaties vandaag de dag relatief betaalbaar zijn en niet meer ondersteund hoeven te worden met subsidies en regelingen volgens het kabinet.

Terugleververgoeding

Salderen is gebonden aan een maximaal limiet. Wanneer u jaarlijks meer stroom levert dan u daadwerkelijk afneemt ontvangt u een lagere vergoeden voor het opgewekte overschot. De terugleververgoeding is per energieleverancier verschillend.

Rekenvoorbeeld

 • U neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom van het net af en levert 2.500 kWh zonnestroom aan het elektriciteitsnet.
 • Het energiebedrijf moet 22 cent per kWh (het normale stroomtarief) betalen voor 2.000 kWh geleverde stroom. En mag een lager tarief (de teruglever-vergoeding) betalen voor de overige 500 kWh. We gaan uit van 9 cent per kWh.

Produceert u jaarlijks meer stroom dan u verbruikt? Dan is het zeker waardevol om energieleveranciers te vergelijken op basis van de terugleververgoedingen.

Veelgestelde vragen opbrengst zonnepanelen

Hoe bereken ik de opbrengst van mijn zonnepanelen in euro’s?

De opbrengst van uw zonnepanelen installatie in euro’s berekenen is eenvoudig en kan met de volgende formule: zonnepanelen opbrengst per jaar (kWh) x huidige energieprijs (per kWh). Een installatie die jaarlijks 4.165 kWh oplevert levert tegen de huidige gemiddelde kWh prijs van €0,85 cent maar liefst €3.540,25 op.

Houdt in berekeningen wel rekening met kosten zoals de vervanging van zonnepanelen omvormer. Gedurende de totale levensduur dient deze minimaal 1 keer vervangen te worden.

Het is niet gebruikelijk dat zonnepanelen vervangen dienen te worden. Meer informatie hierover? Druk op de link.

Hoeveel kWh wekken de panelen op in de winter?

De opbrengst van zonnepanelen in de winter ligt lager dan in de zomer. De dagen zijn meer bewolkt en korter. Niet getreurd, ook in de seizoenen met minder zonne-inval wordt er stroom opgewekt tijdens de uren met daglicht. 

April tot september is de periode waarin de hoogste zonnepanelen opbrengsten worden geboekt. Gemiddeld 70% van de totale jaarlijkse zonnepanelen opbrengst wordt opgewekt in deze maanden.

In de wintermaanden ook optimaal profiteren? Bekijk of het onderdimensioneren van de omvormer een slimme keuze is voor uw installatie.

Hoe kan ik mijn dagelijkse zonnepanelen opbrengst inzichtelijk maken?

Afhankelijk van uw omvormer krijgt u real-time inzicht in de opwek gegevens. Dit is ook het geval bij de veel gekozen omvormers van SMA, SolarEdge, Huawei en Growatt. U kunt gebruik maken van de mobiele app om alles live te monitoren en hebt u binnen enkele seconden inzicht in de dagelijkse opbrengst.

Service aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews