Omvormer zonnepanelen vervangen

Wanneer omvormer vervangen?

De gemiddelde levensduur van een omvormer is 12 jaar en dient na deze periode vervangen te worden. Gedurende de 12 jaar is het mogelijk dat u minder hoge prestaties van uw zonne installatie ervaart, dit kan komen door achteruitgang van de omvormer.

Voor een goed inzicht is het belangrijk om de opwek gegevens te monitoren en deze te vergelijken met de verwachte of al eerder gerealiseerde zonnepanelen opbrengst. Met een SolarEdge, SMA, Huawei, GoodWe of Growatt omvormer is dit mogelijk via een mobiele app.

Hiermee hebt u real-time inzicht in de opbrengst en detecteert u direct wanneer een omvormer vervangen moet worden.

Zonnepanelen Serviceplan

Als eigenaar van een zonnesysteem wilt u het beste uit de zon halen. Daarom kunt u zich bij ons aanmelden voor een Service & Onderhoud abonnement.

Dit geeft u de zekerheid dat uw zonnepanelen doen wat ze moeten doen en alles uit de zon halen. En dat problemen snel verholpen worden als die zich toch voordoen. Dat kan met een Service & Onderhoud abonnement.

Zonnepanelen omvormer vervangen

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin uw zonnepanelen omvormer vervangen dient te worden. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe zonnepanelen installatie waarbij wordt voorzien in een hoger piekvermogen, uw omvormer vervangen is in deze situatie noodzakelijk. 

De meest voorkomende reden voor het vervangen van de omvormer is om het feit dat het apparaat niet meer naar behoren functioneert na een bepaalde tijd, dit is doorgaans na 12 jaar.

De omvormer zonnepanelen vervangen? Bekijk het totale piekvermogen (Wp) van de installatie, het vermogen van de omvormer hoeft niet groter te zijn dan 110% dan dit gegeven.

Uw meterkast

Wanneer u uw omvormer moet laten vervangen wordt er ook gekeken naar de meterkast. Op bestaande groepen mag een omvormer met maximaal 500 Watt aangesloten worden. Hogere vermogens dienen te worden aangesloten op een nieuwe groep met zekering.

Het is raadzaam om de installatie uit te laten voeren door een van onze specialisten, daarbij kunt u kiezen voor een service contract zonnepanelen, hiermee bent u altijd zeker van een goed werkend systeem. Naast de risico’s voor uw veiligheid dient de installatie juist geïnstalleerd te worden om een zo hoog mogelijke opbrengst te ontvangen. Houd tijdens de installatie ook rekening met de dimensionering van de omvormer.

Omvormer vervangen kosten

De kosten om uw omvormer te laten vervangen hangt sterk af van het aantal panelen dat aanwezig is op uw installatie. Voor 6 panelen kunt u ongeveer rekenen op €900, dit kan oplopen tot €1.700 bij 18 panelen. Hierbij zijn de BTW en arbeidskosten meegerekend.

Kosten nieuwe elektra groep

Om brandgevaar in de meterkast te voorkomen mag er niet teveel wattage op 1 groep staan aangesloten. De panelen en omvormer vragen een behoorlijk vermogen waardoor er in de meeste gevallen wordt gekozen voor een aparte groep.

De kosten voor een nieuwe elektra groep ligt rond de €100, hierbij zijn de arbeidsuren en voorrijkosten niet meegerekend. 

Kunt u een omvormer zelf vervangen?

Als u veel kluservaring en technische kennis hebt is het goed mogelijk om zelf een nieuwe omvormer te plaatsen en aan te sluiten. Zorg er daarbij wel voor dat u veilig werkt. Door zelf de omvormer te plaatsen en aan te sluiten kunt u een hoop kosten besparen. 

Niet alleen bespaart u op arbeidsloon maar ook de voorrijkosten vervallen. Zorg er wel voor dat alles naar behoren wordt geïnstalleerd zonder zonnepanelen isolatiefouten, dit komt uw totale opbrengst ten goede.

Wat is de levensduur van een omvormer?

De levensduur van een omvormer ligt tussen de 8 tot 12 jaar afhankelijk van de kwaliteit. Dit is een stuk minder dan de gemiddelde levensduur voor de zonnepanelen die vaak wordt vastgesteld op 25 jaar.

Gedurende een tijdsbestek van 25 jaar dient de omvormer minimaal één keer vervangen te worden.

Service aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews