Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs

Heeft u weleens gehoord van een negatieve stroomprijs en wat dit betekent voor uw zonnepanelen? Er zijn momenten waarop de energiemarkt oververzadigd raakt door een teveel aan duurzaam opgewekte energie. Dit kan resulteren in een negatieve stroomprijs, waarbij het leveren van energie aan het net u meer kan kosten dan het oplevert.

In deze gids leggen we uit waarom en hoe u uw zonnepanelen zou kunnen uitschakelen tijdens deze periodes. Het doel is om u te helpen begrijpen wanneer het financieel zinvol is om actie te ondernemen en hoe u dit veilig en effectief uw zonnepanelen kunt uitzetten bij een negatieve stroomprijs.

zonnepanelen uitzetten bij negatieve stroomprijs

Waarom zonnepanelen uitzetten bij negatieve stroomprijs?

Misschien vraagt u zich af waarom u zou moeten overwegen uw zonnepanelen uit te schakelen bij een negatieve stroomprijs. Het antwoord ligt in het unieke verschijnsel van negatieve energieprijzen, wat soms gebeurt wanneer er een overaanbod van wind- en zonne-energie is.

Tijdens zulke momenten kan de prijs van elektriciteit op de markt negatief worden, wat betekent dat u betaalt om stroom terug te leveren aan het net.

In 2022 waren er in Nederland bijvoorbeeld 75 uren waarin de energieprijzen negatief waren. Dit lijkt misschien veel, maar het is minder dan 1% van de totale tijd. Als u tijdens deze uren stroom verbruikte, kon u geld toe krijgen. Echter, als u energie terugleverde, zoals met zonnepanelen, moest u een klein bedrag per kWh betalen.

Hoewel dit in totaal misschien niet veel lijkt, is het belangrijk om te weten wanneer deze uren zich voordoen, zodat u kunt beslissen of het uitschakelen van uw zonnepanelen financieel zinvol is.

Teruglevering met negatieve prijzen: een rekenvoorbeeld

Stel, u heeft tijdens alle 75 uren met negatieve energieprijzen in 2022 energie teruggeleverd, tegen een gemiddelde prijs van -€0,04 per kWh. Dit zou u in totaal €3,00 hebben gekost. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze kosten specifiek betrekking hebben op de marktprijzen en exclusief belastingen zijn.

Als deze teruggeleverde kWh’s echter binnen de salderingsregeling vallen, kunt u profiteren van een belastingvoordeel van €0,07 per kWh. Voor de 75 uren zou dit een voordeel van €5,25 betekenen. Met de gemiddelde negatieve uurprijs van €0,04, zou u netto nog steeds een voordeel van €2,25 hebben. Hieruit blijkt dat de impact van negatieve prijzen op uw portemonnee relatief klein kan zijn.

 • Kosten bij teruglevering: als u tijdens alle 75 uren met negatieve energieprijzen in 2022 energie had teruggeleverd tegen een gemiddelde prijs van -€0,04 per kWh, zou dit u €3,00 hebben gekost. Deze kosten zijn gebaseerd op de marktprijzen, exclusief belastingen.
 • Belastingvoordeel: als de teruggeleverde kWh’s binnen de salderingsregeling vallen, profiteert u van een belastingvoordeel van €0,07 per kWh. Voor deze 75 uur zou dit een voordeel van €5,25 betekenen.
 • Netto voordeel: ondanks de negatieve prijs zou u, na aftrek van het belastingvoordeel, nog steeds een netto voordeel van €2,25 hebben.

Wat raden wij u aan bij negatieve stroomprijzen?

Ons advies is om uw zonne-energie zo mogelijk direct te verbruiken. Zet apparaten zoals de airco of elektrische verwarming aan tijdens deze uren, zodat u later op de dag, wanneer de stroomprijzen weer normaal zijn, minder energie hoeft in te kopen. Het volledig uitschakelen van zonnepanelen wordt vaak als overbodig gezien vanwege de geringe financiële impact.

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

 • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
 • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
 • Ervaren installateurs
 • Gratis advies op maat
 • Hulp op afstand

Hoe zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs?

Als u toch besluit om uw zonnepanelen uit te schakelen bij een negatieve stroomprijs, zijn er verschillende manieren waarop u dit kunt doen:

 • Uitschakelen van de groep: u kunt ervoor kiezen om in de groepenkast de groep van de zonnepanelen uit te schakelen. Houd er echter rekening mee dat de schakelaar in uw groepenkast niet bedoeld is voor frequent aan- en uitzetten en dit kan de levensduur van uw omvormer beïnvloeden.
 • Aparte schakelaar uitzetten: als uw zonnepaneelinstallatie een aparte schakelaar bij de omvormer heeft, kunt u deze gebruiken. Deze schakelaar, ook bekend als een lastenscheider of werkschakelaar, is ontworpen om apparatuur veilig aan en uit te zetten. Heeft u geen aparte schakelaar, dan is het mogelijk deze te laten installeren.
 • Omvormer zonnepanelen uitzetten: bij sommige omvormers kunt u kiezen om de omvormer zelf uit te schakelen met een specifieke knop. Bij andere omvormers kunt u de instellingen aanpassen om het vermogen te verminderen. Dit zorgt ervoor dat u minder energie teruglevert, maar nog steeds elektriciteit kunt gebruiken.
 • Zonnepanelen automatisch uitschakelen: voor de ultieme gemakkelijkheid kunt u kiezen voor een systeem dat uw zonnepanelen automatisch uitschakelt of het vermogen ervan terugschroeft. Deze systemen zijn echter nog niet wijdverspreid beschikbaar.

Het is belangrijk om goed na te denken over de beste optie voor uw situatie, omdat frequente veranderingen in de werking van uw zonnepanelensysteem invloed kunnen hebben op de efficiëntie en levensduur van de zonnepanelen installatie.

Zonnepanelen automatisch uitschakelen bij negatieve stroomprijs

Als u op zoek bent naar een zorgeloze manier om uw zonnepanelen te beheren tijdens periodes van negatieve stroomprijzen, dan kan een automatisch systeem zoals Powerplay de oplossing bieden. Met deze technologie hoeft u zich geen zorgen te maken over het manueel uitschakelen van uw zonnepanelen.

Powerplay is een systeem dat automatisch uw omvormer uitschakelt wanneer de stroomprijzen negatief worden. Dit betekent dat u nooit zult moeten betalen om uw zonnestroom terug te leveren aan het net. Het systeem houdt de marktprijzen in de gaten en reageert automatisch, waardoor het een efficiënte en gebruiksvriendelijke oplossing is voor het managen van uw zonne-energieproductie tijdens fluctuerende marktcondities.

Dit soort technologieën bieden niet alleen gemak maar verzekeren ook dat u het maximale uit uw investering haalt door te voorkomen dat u geld verliest tijdens deze specifieke uren. U kunt bij ons informeren of dergelijke systemen beschikbaar zijn voor uw bestaande of nieuwe zonnepaneelinstallatie.

Hulp nodig bij het uitschakelen van uw zonnepanelen bij negatieve stroomprijzen?

Heeft u moeite om te beslissen of en wanneer u uw zonnepanelen moet uitschakelen bij negatieve stroomprijzen? Of ervaart u problemen met uw omvormer die u niet zelf kunt oplossen? Zonnepanelen Servicepunt staat klaar om u te helpen met elk aspect van uw zonne-energiesysteem.

Contact opnemen met ons is eenvoudig en wij zorgen voor een snelle en effectieve oplossing van uw zonnepanelen problemen. Onze ervaren technici kunnen u adviseren over de beste manieren om uw systeem te beheren en zonnepanelen te onderhouden, zodat u altijd de beste prestaties uit uw zonnepanelen haalt, ongeacht de marktomstandigheden.

Laat ons u helpen om de controle te houden over uw zonne-energieproductie en vermijd onnodige kosten door negatieve stroomprijzen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consultatie of voor directe ondersteuning bij technische problemen. Wij zijn uw vaste partner in zonne-energie!

Inhoudsopgave

Inspectie aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews