Zonnepanelen en bliksem: alles wat u moet weten!

Met de toename van het aantal zonnepanelen in Nederland, komen er steeds vaker vragen naar voren over hoe het zit met zonnepanelen en bliksem. Vergroot de aanwezigheid van zonnepanelen op uw dak de kans op blikseminslag? Moeten er speciale maatregelen genomen worden om uw zonnepanelen te beschermen?

In dit artikel geven we u duidelijke antwoorden en praktische tips om uw zonne-installatie optimaal te beveiligen tegen bliksem. We leggen uit waarom bliksembeveiliging belangrijk is en welke stappen u kunt nemen om schade aan uw zonnepanelen te voorkomen.

zonnepanelen en onweeer

Waarom is bliksembeveiliging voor zonnepanelen belangrijk?

Blikseminslag, zowel direct als indirect, kan grote gevolgen hebben voor uw woning of zonnepanelen. Hoewel de kans op directe inslag klein is, kan een inslag in de buurt van uw huis spanningspieken veroorzaken die de elektronische systemen van uw zonnepanelen kunnen beschadigen.

Zonder adequate beveiliging kan dit leiden tot dure reparaties of zelfs vervanging van uw zonne-installatie. Bliksembeveiliging voor zonnepanelen is daarom belangrijk vanwege de volgende redenen:

  • Het voorkomt schade aan uw zonnepanelen en omvormers door overspanning.
  • Het vermindert het risico op brand door elektrische pieken veroorzaakt door bliksem.
  • Het biedt bescherming voor de rest van uw woning tegen spanningspieken in het elektriciteitsnet.

Feitje: Hoewel zonnepanelen de kans op een directe blikseminslag niet vergroten, kunnen ze wel gevoeliger zijn voor de gevolgen van bliksem in de buurt. Daarom is het cruciaal dat uw zonne-installatie goed beveiligd wordt.

Heb je een bliksemafleider nodig voor zonnepanelen?

In de meeste gevallen is een bliksemafleider niet noodzakelijk voor zonnepanelen. De kans dat de bliksem rechtstreeks inslaat op uw zonnepanelen is zeer klein, vooral als u een schuin dak heeft. Bij zonnepanelen op een plat dak, waar deze vaak het hoogste punt vormen, kan de kans iets groter zijn, maar ook dan blijft het risico beperkt.

Een bliksemafleider kan in specifieke gevallen wel nuttig zijn, vooral als uw woning al een dergelijke installatie heeft. In dat geval is het belangrijk om uw zonnepanelen op te nemen in het bestaande bliksemafleider systeem. Mocht uw woning nog geen bliksemafleider hebben, dan hoeft u er doorgaans geen te installeren enkel vanwege de zonnepanelen.

Belangrijk om te weten is dat bliksemafleiders vooral worden gebruikt om uw woning te beschermen tegen directe inslagen. Zonnepanelen vereisen voornamelijk bescherming tegen de gevolgen van indirecte blikseminslag, zoals spanningspieken, waarvoor overspanningsbeveiliging effectiever is. Wanneer u zich toch zorgen maakt over mogelijke blikseminslag, kunt u altijd een risicoanalyse laten uitvoeren door een expert.

Aarden is wel noodzakelijk (niet alleen voor onweer)

Hoewel een bliksemafleider in principe niet nodig is, is goede aarding van uw zonnepanelen wél essentieel. Niet alleen om ze te beschermen tegen blikseminslag, maar ook voor de algehele veiligheid van de installatie.

Het metalen montagesysteem en de frames van de zonnepanelen moeten verbonden worden met de aardelektrode van uw woning. Dit voorkomt dat er bij indirecte blikseminslag (oftewel bliksemslag bij u in de buurt) elektrische stromen door de geleidende delen van uw systeem gaan lopen. Zonder goede aarding kan dit niet alleen uw zonnepanelen beschadigen, maar ook uw woning.

Aarding is niet alleen belangrijk tijdens onweer, maar biedt ook permanente bescherming tegen elektrische fouten in uw zonne-installatie. De isolatie van zonnepanelen kan na verloop van tijd slijten of door productiefouten zwakker worden, waardoor een elektrische schok kan ontstaan. Een goed geaard systeem vangt deze risico’s op en verhoogt de veiligheid van uw zonne-installatie aanzienlijk.

Zonnepanelen Serviceplan

Als eigenaar van een zonnesysteem wilt u het beste uit de zon halen. Daarom kunt u zich bij ons aanmelden voor een Service & Onderhoud abonnement.

Dit geeft u de zekerheid dat uw zonnepanelen doen wat ze moeten doen en alles uit de zon halen. En dat problemen snel verholpen worden als die zich toch voordoen. Dat kan met een Service & Onderhoud abonnement.

Sluit dure apparaten aan op een stekkerblok met overspanningsbeveiliging

Bij een blikseminslag in de buurt van uw woning kan een spanningspiek ontstaan op het elektriciteitsnet, wat schade kan veroorzaken aan gevoelige apparatuur. Dit geldt niet alleen voor uw zonnepanelen, maar ook voor andere dure apparaten in uw huis, zoals televisies, computers en koelkasten. Daarom is het belangrijk om deze apparaten aan te sluiten op een stekkerblok met overspanningsbeveiliging.

Overspanningsbeveiliging werkt door overtollige spanning veilig af te voeren naar de aarde, waardoor elektronische apparaten beschermd blijven tegen plotselinge spanningspieken.

Omvormers van zonnepanelen die in Europa zijn goedgekeurd, zijn overigens standaard voorzien van een eigen overspanningsbeveiliging. Dit betekent dat uw zonne-installatie al een basisbescherming heeft, maar dit geldt niet voor andere apparaten in huis. Daarom is het aan te raden om ook andere elektronische apparaten extra te beveiligen.

Zorg er daarnaast voor dat uw omvormer tijdens een onweersbui niet wordt losgekoppeld van de wisselspanning. Een omvormer is namelijk ontworpen om zichzelf uit te schakelen bij te hoge spanningen. Op die manier beschermt de omvormer niet alleen uw zonnepanelen, maar blijft ook uw woning veilig tijdens onweer.

Praktische tips:

  • Gebruik stekkerblokken met overspanningsbeveiliging voor gevoelige apparatuur.
  • Koppel uw omvormer tijdens onweer niet los van de wisselspanning.
  • Controleer of uw omvormer voldoet aan de Europese normen voor overspanningsbeveiliging.

Zorg voor een zo kort mogelijke inductielus

Een belangrijk aandachtspunt bij de installatie van zonnepanelen is het voorkomen van een inductielus. Een inductielus ontstaat wanneer de bekabeling van de zonnepanelen een te grote afstand aflegt. Dit kan leiden tot schadelijke inductiespanningen bij blikseminslag in de buurt. Deze spanningen kunnen veel hoger zijn dan waar de zonnepanelen op ontworpen zijn, waardoor er schade kan ontstaan.

Om deze risico’s te beperken, is het belangrijk dat de kabels van de zonnepanelen zo dicht mogelijk bij elkaar worden geplaatst en dat de aaneenschakeling van zonnepanelen (de string) zo kort mogelijk is. Hierdoor kan de impact van inductiespanningen sterk verminderd worden.

Veel installateurs zijn zich niet bewust van dit probleem of negeren het om op kabellengte en arbeidsuren te besparen. Vraag daarom altijd aan uw installateur om hier goed op te letten. Hiermee vermindert u de kans op schade en verhoogt u de efficiëntie van uw zonne-installatie.

Voorkom schade aan uw zonne-installatie

Het voorkomen van schade aan uw zonnepanelen begint bij een zorgvuldige installatie en het nemen van preventieve maatregelen. Goede aarding, een juiste bekabeling zonder inductielussen en het gebruik van overspanningsbeveiliging zijn de belangrijkste manieren om uw installatie te beschermen tegen de gevolgen van blikseminslag.

Hoewel directe blikseminslag zeldzaam is, kan een inslag in de buurt al ernstige schade veroorzaken aan de gevoelige elektronica van uw zonnepanelen en omvormer. Laat uw installatie daarom altijd uitvoeren door een ervaren en gecertificeerde installateur die op de hoogte is van de nieuwste normen en technieken met betrekking tot de beveiliging van uw zonnesysteem.

Bij Zonnepanelen Servicepunt staan we klaar om u te adviseren en te helpen met het onderhoud en de beveiliging van uw zonnepanelen. Door op tijd de juiste maatregelen te nemen, kunt u de levensduur van uw zonnepanelen verlengen, ongewenste kosten vermijden en het meeste uit uw zonne-installatie halen.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen en onweer

Hier beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over de relatie tussen zonnepanelen en onweer. Deze informatie kan u helpen om beter voorbereid te zijn en uw installatie te beschermen tegen de gevolgen van bliksem.

Moet ik mijn zonnepanelen uitschakelen bij onweer?

Ondanks dat de meeste moderne systemen zijn uitgerust met overspanningsbeveiliging, is het verstandig om uw zonnepanelen tijdens onweer uit te schakelen. Het handmatig uitschakelen van uw zonnepanelen biedt een extra laag bescherming tegen eventuele spanningspieken die kunnen optreden bij blikseminslag in de buurt.

Kan bliksem inslaan op zonnepanelen?

Ja, bliksem kan inslaan op zonnepanelen, maar de kans hierop is klein. Bij woningen met schuine daken is de kans nog kleiner omdat de zonnepanelen vaak niet het hoogste punt vormen. Bij platte daken, waar zonnepanelen meer naar boven uitsteken, kan de kans iets groter zijn, maar ook dan blijft het risico beperkt.

Heb je met zonnepanelen meer kans op blikseminslag?

Het hebben van zonnepanelen op uw dak vergroot niet de kans op blikseminslag. De aanwezigheid van zonnepanelen verandert niets aan de kans op een directe inslag. Wel kunnen zonnepanelen gevoeliger zijn voor de gevolgen van een blikseminslag in de buurt, zoals spanningspieken, maar deze risico’s zijn te beperken met de juiste beveiliging zoals overspanningsbeveiliging en goede aarding.

Dit zeggen onze klanten

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews