Te veel zonnepanelen geplaatst: is dat een probleem?

De transitie naar duurzame energiebronnen neemt toe en met deze verandering groeit ook de populariteit van zonnepanelen op de daken van huizen en bedrijfspanden. Het plaatsen van zonnepanelen wordt vaak gezien als een slimme investering in zowel het milieu als de eigen portemonnee.

Maar wat gebeurt er als u meer zonnepanelen plaatst dan strikt genomen nodig is voor uw energieverbruik? Is het mogelijk om “te veel” zonnepanelen te hebben en kan dit leiden tot specifieke uitdagingen of zelfs problemen?

Deze vragen zijn belangrijk om te overwegen, zowel voor huidige als toekomstige eigenaren van zonnepanelen. Laten we daarom samen kijken naar de voor- en nadelen van het hebben van te veel zonnepanelen om inzicht te bieden en u te helpen een weloverwogen beslissing te maken over uw zonne-energie installatie.

De voor- en nadelen van te veel zonnepanelen

Het idee van “te veel zonnepanelen” plaatsen kan op het eerste gezicht tegenstrijdig lijken. Energieopwekking via zonnepanelen is tenslotte een duurzame keuze die bijdraagt aan de vermindering van fossiele brandstof afhankelijkheid.

Echter, zoals bij veel zaken, brengt het overschrijden van een bepaalde grens zowel voordelen als nadelen met zich mee. Het is essentieel om deze af te wegen voordat u besluit om extra panelen toe te voegen aan uw systeem.

Voordelen

Als u te veel zonnepanelen op uw dak heeft geplaatst of als u overweegt om net wat extra zonnepanelen, kan dit verschillende voordelen met zich meebrengen. 

De belangrijkste voordelen hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet:

  • Terugleververgoeding: wanneer uw zonnepanelensysteem meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, kunt u dit overschot aan stroom terugleveren aan het net. Dit resulteert in een vergoeding die uw energiekosten verder kunnen verlagen.
  • Later extra zonnepanelen bijplaatsen: door vanaf het begin te investeren in meer capaciteit, voorkomt u de noodzaak voor uitbreidingen als uw energieverbruik stijgt, bijvoorbeeld door de aanschaf van een elektrische auto of het gebruik van meer elektrische apparaten in de toekomst.
  • Esthetische overweging: een volledig bedekt dak met zonnepanelen kan esthetisch aantrekkelijker zijn dan een dak waar de panelen slechts een deel van bedekken of het aantal panelen niet op een symmetrische wijze geplaatst kunnen worden. Dit is echter ook afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.
  • Versnellen van de energietransitie: door meer zonne-energie op te wekken dan u zelf nodig heeft, draagt u bij aan de algemene productie van duurzame energie, wat helpt bij het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het bestrijden van klimaatverandering.
Niet tevreden of hogere opbrengsten verwacht? Wellicht hebt u te maken met een isolatiefout in uw zonnepanelensysteem. Middels een inspectie kunnen wij dit precies in kaart brengen en een gedegen oplossing bieden. Dit is niet alleen belangrijk voor de opbrengst, maar ook voor de veiligheid van het gehele zonnepanelen systeem.

Nadelen

Het hebben of plaatsen van meer zonnepanelen dan u nodig heeft brengt, zoals alles wat voordelen heeft ook enkele nadelen mee die u in overweging moet brengen, zoals:

  • Terugleververgoeding is onzeker: de vergoeding die u ontvangt voor het terugleveren van stroom aan het net is vaak onzeker en kan sterk variëren per energieleverancier en soort energiecontract wat u heeft. Dit kan financiële onzekerheid met zich meebrengen.
  • Plan om de salderingsregels vanaf 2025 af te bouwen: De overheid wil vanaf 2025 de salderingsregeling voor het terugleveren van stroom afbouwen. Dit betekent dat het financiële voordeel van het terugleveren van energie aan het net kan afnemen, waardoor de terugverdientijd van uw investering in zonnepanelen langer wordt.
  • Overbelasting van het elektriciteitsnet: als te veel woningen in een straat of wijk te veel zonnepanelen hebben kan dit op zonnige dagen leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet (netcongestie). Dit vereist mogelijk dure upgrades van het netwerk om de overcapaciteit te kunnen hanteren.

Zonnepanelen Serviceplan

Als eigenaar van een zonnesysteem wilt u het beste uit de zon halen. Daarom kunt u zich bij ons aanmelden voor een Service & Onderhoud abonnement.

Dit geeft u de zekerheid dat uw zonnepanelen doen wat ze moeten doen en alles uit de zon halen. En dat problemen snel verholpen worden als die zich toch voordoen. Dat kan met een Service & Onderhoud abonnement.

Wat als zonnepanelen te veel opbrengen?

Wanneer uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u verbruikt, zijn er verschillende opties om met dit zonnepanelen opbrengst overschot om te gaan.

  1. Een directe manier is het terugleveren van overtollige energie aan het elektriciteitsnet, waarvoor u een terugleververgoeding ontvangt. Dit verlaagt uw energierekening en maakt het mogelijk om te verdienen aan uw investering. Een andere directe, maar ingrijpende manier, is het laten demonteren van een deel van de zonnepanelen.
  2. Een andere optie is het investeren in een thuisaccu, waarmee u overtollige energie kunt opslaan voor eigen gebruik op momenten dat de zon niet schijnt. Dit kan vooral nuttig zijn in de avonduren of tijdens bewolkte dagen.
  3. Tot slot kunt u door het delen van energie met uw buurt of via energiecoöperaties bijdragen aan een duurzamere energievoorziening binnen uw gemeenschap.

Het is belangrijk om de verschillende opties af te wegen en te bepalen wat het beste past bij uw situatie en energiebehoeften. Bij een inspectie van de zonnepanelen door Zonnepanelen Servicepunt zullen wij u ondersteunen met advies voor dergelijke keuzes.

Houd rekening met het soort energiecontract dat u heeft

Het type energiecontract dat u heeft, kan aanzienlijke invloed hebben op de voordelen van het terugleveren van overtollige stroom uit zonnepanelen. 

Er zijn hoofdzakelijk drie soorten contracten: vast, variabel en dynamisch.

  • Met een vast energiecontract legt u de prijs voor teruglevering vooraf vast, wat zekerheid biedt maar mogelijk minder flexibiliteit in fluctuerende markten. Als de prijs voor stroom stijgt op het moment dat u te veel zonnepanelen hebt, en dus meer stroom opwekt dan u verbruikt, kan het zijn dat u een te lage vergoeding voor teruggeleverde stroom ontvangt.
  • Een variabel energiecontract biedt daarin meer flexibiliteit omdat de terugleververgoeding meebeweegt met de marktprijzen, wat zowel positief als negatief kan uitpakken afhankelijk van de marktontwikkelingen. Bij een variabel energiecontract worden de prijzen doorgaans twee keer per jaar gewijzigd.
  • Dynamische energiecontracten gaan nog een stap verder dan variabele energiecontracten door de prijzen voor energie en teruglevering in real-time aan te passen aan de hand van de vraag en aanbod op de energiemarkt. Dit kan bijzonder gunstig zijn als uw zonnepanelen veel opwekken tijdens piekuren wanneer de vraag (en dus de prijs) hoog is.

Afhankelijk van uw energieverbruik, de capaciteit van uw zonnepanelensysteem en uw financiële doelen, kan het zinvol zijn om uw huidige contracttype te heroverwegen en eventueel te switchen naar een contractvorm die beter aansluit bij uw situatie. Logischerwijs dient u hiervoor wel uw zonnepanelen monitoring op orde te hebben.

Lees ook: wat is de levensduur van zonnepanelen

te veel zonnepanelen in de straat geplaatst

Overweeg een thuisaccu voor uw zonnepanelen

Naast het heroverwegen van uw huidige contracttype, kan het aanschaffen van een thuisaccu een effectieve oplossing zijn voor huishoudens met te veel zonnepanelen of die overwegen om een groot aantal zonnepanelen te installeren. 

Een thuisaccu stelt u in staat om overtollige energie op te slaan die gedurende de dag door uw zonnepanelen wordt opgewekt, zodat u deze kunt gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt.

Dit is niet alleen handig voor huishoudens die meer stroom opwekken dan ze verbruiken, maar ook voor mensen die een dynamisch energiecontract hebben zonder zonnepanelen. Zij kunnen dan stroom opslaan wanneer deze goedkoop is en deze gebruiken op momenten wanneer de prijzen hoger zijn.

Hoewel de investering in een thuisaccu aanzienlijk kan zijn, is het belangrijk om te overwegen of deze investering rendabel is voor uw specifieke situatie. Factoren zoals uw jaarlijkse energieverbruik, de huidige energieprijzen, en de prijs en verwachte levensduur van de thuisaccu spelen een belangrijke rol bij deze beslissing.

Lees ook:  zonnepanelen verwijderen

Conclusie: is het erg om meer zonnepanelen dan nodig te plaatsen?

Het plaatsen van meer zonnepanelen dan strikt noodzakelijk voor uw energieverbruik kan zowel voordelen als nadelen hebben. Het biedt de mogelijkheid om meer duurzame energie op te wekken, wat bijdraagt aan de energietransitie en mogelijk financieel voordeel oplevert door het terugleveren van stroom.

Aan de andere kant brengt het onzekerheden met zich mee met betrekking tot toekomstige terugleververgoedingen en de mogelijke technische uitdagingen voor het energienet.

De beslissing om extra zonnepanelen te plaatsen moet daarom zorgvuldig worden overwogen, rekening houdend met uw huidige en toekomstige energiebehoeften, het type energiecontract dat u heeft, en de eventuele mogelijkheid om te investeren in een thuisaccu.

Het is belangrijk om een balans te vinden die niet alleen financieel verstandig is, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Uiteindelijk hangt de keuze af van persoonlijke voorkeuren, financiële overwegingen, en de wens om bij te dragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Dit zeggen onze klanten

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews