Wat betekenen de lampjes op mijn SolarEdge omvormer?

Heeft u zich ooit afgevraagd wat de verschillende kleuren van de lampjes op uw SolarEdge omvormer betekenen? U bent niet de enige! Deze lampjes zijn cruciaal voor het begrijpen van de status en eventuele problemen van uw zonne-energiesysteem.

In deze gids leggen we uit wat elk SolarEdge lampje betekent en wat u kunt doen als er iets niet lijkt te kloppen. Zo zorgen we ervoor dat u altijd optimaal gebruik kunt maken van uw zonne-energie.

led lampjes solaredge

SolarEdge omvormer lampjes

Op uw SolarEdge omvormer vindt u verschillende lampjes die de status van het apparaat weergeven. Deze lampjes geven belangrijke informatie over de werking en eventuele problemen van uw zonne-energiesysteem.

In de volgende secties zullen we elk van deze lampjes en hun betekenissen in detail bespreken, zodat u precies weet wat de status van uw omvormer is en wanneer u mogelijk actie moet ondernemen.

Betekenis van de LED lichtjes op de SolarEdge HD-wave omvormers

De SolarEdge HD-Wave omvormers zijn uitgerust met LED-lampjes die essentiële informatie verschaffen over de werking van het systeem. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende kleuren en wat ze betekenen:

 • Groen lampje: een constant groen lampje betekent dat de omvormer actief energie opwekt. Dit lampje zal ‘s nachts uit zijn, omdat er dan geen zonne-energie wordt geproduceerd. Als het groene lampje uit is terwijl er wel zonlicht is, kan dit wijzen op een storing. In dat geval is het aan te raden om contact op te nemen met de serviceafdeling.
 • Blauw lampje: dit lampje knippert tijdens de opstartfase en geeft aan dat er communicatie plaatsvindt met de optimizers. Het is een goed teken dat uw systeem correct communiceert en functioneert.
 • Rood lampje: een constant brandend rood lampje duidt op een storing binnen het systeem. Het is belangrijk om in dit geval onmiddellijk contact op te nemen met de technische dienst om verdere problemen te voorkomen.

Betekenis van de LED lichtjes op de LED SolarEdge HD-wave SE-series

De SolarEdge HD-Wave SE-series omvormers bevatten drie belangrijke LED-indicatoren die cruciale informatie bieden over de status van uw omvormer en het zonne-energiesysteem. Hier is wat elk lampje betekent:

 • Groen lampje: een constant brandend groen lampje duidt op actieve energieproductie. Als dit lampje uit is, bijvoorbeeld ‘s nachts, betekent het dat er geen energie wordt opgewekt. Een niet-brandend groen lampje gedurende de dag kan echter een indicatie zijn van een technisch probleem.
 • Geel lampje: dit lampje knippert om communicatie met de optimizers aan te geven of wanneer de omvormer wordt uitgeschakeld. Het is een goed teken van normale werking tijdens opstart of wanneer het systeem uitgaat.
 • Rood lampje: een constant rood lampje of een knipperend rood lampje in bepaalde scenario’s geeft aan dat er een SolarEdge storing is. Neem in deze gevallen contact op om het probleem te verhelpen.

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

 • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
 • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
 • Ervaren installateurs
 • Gratis advies op maat
 • Hulp op afstand

Blauw lampje SolarEdge omvormer

Het blauwe lampje op uw SolarEdge omvormer speelt een belangrijke rol in de communicatie tussen de omvormer en de rest van het zonne-energiesysteem. Hier is een gedetailleerde uitleg van wat dit lampje betekent:

 • Blauw lampje knippert: dit duidt op de opstartfase waarin de omvormer communicatie opzet met de optimizers. Het is een normaal onderdeel van de opstartprocedure.
 • Blauw lampje blijft aan: als het blauwe lampje constant blijft branden, betekent dit dat de communicatie tussen de omvormer en de optimizers succesvol is. Dit is een goed teken dat uw systeem correct functioneert en dat er effectieve communicatie plaatsvindt binnen uw zonne-energiesysteem.

Groen lampje SolarEdge omvormer

Het groene lampje op uw SolarEdge omvormer is een indicatie van de energieproductie van uw systeem. Hier zijn de details over wat het groene lampje betekent:

 • Groen lampje constant aan: dit betekent dat uw omvormer energie produceert. Dit is een positief teken dat alles goed werkt en dat uw zonne-energiesysteem actief stroom levert.
 • Groen lampje knippert: als het groene lampje knippert, bevindt de omvormer zich in de opstartfase of is er een periodieke check. Het is ook een normaal verschijnsel tijdens de opstart na een reset.
 • Groen lampje uit: als het groene lampje uit is en er is voldoende zonlicht, kan dit een teken zijn van een storing. Het is belangrijk om in zo’n geval de handleiding te raadplegen of contact op te nemen met de serviceafdeling voor ondersteuning.

Rood lampje SolarEdge omvormer

Het rode lampje op uw SolarEdge omvormer is een belangrijk signaal voor potentiële problemen. Hier volgt een uitleg over de verschillende signalen die het rode lampje kan geven en wat ze betekenen:

 • Rood lampje constant aan: dit duidt op een ernstige storing binnen uw systeem. Het is cruciaal dat u onmiddellijk contact opneemt met de serviceafdeling om schade te voorkomen en het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
 • Rood lampje knippert: een knipperend rood lampje kan verschillende dingen betekenen, afhankelijk van het patroon. Over het algemeen wijst het op specifieke problemen die aandacht vereisen, zoals problemen met de veiligheid of functioneren van het systeem. Raadpleeg uw handleiding voor meer specifieke informatie of neem contact op met de technische ondersteuning.

Geel lampje SolarEdge omvormer

Het gele lampje op uw SolarEdge omvormer biedt belangrijke informatie over de status van uw systeem, vooral met betrekking tot communicatie en systeem shutdown. Hier zijn de details over wat het gele lampje betekent:

 • Geel lampje knippert: dit duidt op actieve communicatie tussen de omvormer en de optimizers. Het knipperen kan ook optreden wanneer de omvormer wordt uitgeschakeld, als onderdeel van de normale uitschakelprocedure.
 • Geel lampje constant aan: een constant brandend geel lampje is minder gebruikelijk en kan specifieke, minder ernstige waarschuwingen of meldingen aangeven. Controleer de handleiding voor meer specifieke informatie over deze status.

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

 • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
 • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
 • Ervaren installateurs
 • Gratis advies op maat
 • Hulp op afstand

SolarEdge omvormer status en systeem indicaties

De SolarEdge omvormer bevat meerdere indicatoren die essentiële informatie bieden over de status en het functioneren van uw PV-systeem. Deze indicatoren bestaan uit een reeks lampjes en een schakelaar die samen een gedetailleerd overzicht geven van de actuele staat van uw systeem. Hieronder vindt u de belangrijkste indicaties en wat ze betekenen:

Belangrijkste indicaties

OmschrijvingLED
Omvormer communiceert met het monitoring platformElke combinatie van leds waarbij het blauwe ledje constant aan is.
PV-systeem produceert energieElke combinatie van leds waarbij het groene ledje constant aan is.
AC-netwerk is aangesloten maar het PV-systeem produceert geen energieElke combinatie van leds waarbij het groene ledje knippert.
SysteemfoutElke combinatie van leds waarbij het rode ledje constant aan is.

Systeeminformatie

BetekenisSchakelaar positieLED
Power optimizers niet gekoppeldPositie 1Geel knippert
Power optimizers aan het koppelenPositie 1Groen en blauw knipperen
Opstarten / Netwerk monitoringPositie 2Groen en blauw knipperen
Systeem produceert energiePositie 3Groen en geel aan
Standy-by modus (geen energieproductie)Positie 5Blauw knippert
PID herstelfunctiePositie 7Groen en blauw knipperen
Omvormer is UIT (SafeDC)Positie 0Blauw knippert
Omvormer configuratie of opnieuw opstartenPositie PAlle leds aan
Omvormer firmware aan het upgradenPositie PLeds wisselen af
Geen AC-vermogenPositie 0Geen leds aan
SysteemfoutPositie 0Rood aan

Energieproductie als percentage van het nominaal piekvermogen

De SolarEdge omvormer geeft ook informatie over de hoeveelheid energie die geproduceerd wordt als een percentage van het nominaal piekvermogen. Dit wordt aangeduid met verschillende LED-configuraties, die u kunt gebruiken om de prestaties van uw systeem te monitoren. Hieronder volgt een uitleg van de indicaties:

BetekenisSchakelaar positieLED
Percentage energieproductie: 0 – 33%Positie 11Alleen het groene LED is aan.
Percentage energieproductie: 33 – 66%Positie 12Alleen het blauwe LED is aan.
Percentage energieproductie: 66 – 100%Positie 13Groen en blauw LED zijn beide aan.

Storingslampje op je SolarEdge omvormer laten verhelpen

Als u een rood storingslampje op uw SolarEdge omvormer opmerkt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Dit lampje waarschuwt voor potentieel ernstige problemen die de efficiëntie van uw zonne-energiesysteem kunnen beïnvloeden of zelfs kunnen leiden tot verdere schade. Neem direct contact op met Zonnepanelen Servicepunt om dit probleem professioneel te laten beoordelen en verhelpen.

Ook voor andere problemen staan we voor je klaar

Bij Zonnepanelen Servicepunt begrijpen we dat problemen met uw zonne-energiesysteem stressvol kunnen zijn. Daarom bieden we niet alleen hulp bij acute storingen, maar staan we ook klaar om ondersteuning te bieden bij andere vragen of problemen.

Onze diensten zijn gericht op het bieden van een complete oplossing, of het nu gaat om regulier zonnepanelen of omvormer onderhoud, het upgraden van uw systeem, of advies over het optimaliseren van de energie-efficiëntie.

Inspectie aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews