Wat betekenen de lampjes op mijn SMA omvormer?

Heeft u zich ooit afgevraagd wat de kleurrijke lampjes op uw SMA omvormer betekenen? Deze kleine lichtjes zijn niet slechts decoratief; ze verschaffen essentiële informatie over de werking en de status van uw zonne-energiesysteem.

In deze gids zullen we elk lampje van de SMA omvormer en zijn betekenis uitgebreid bespreken, zodat u volledig op de hoogte bent van wat er met uw SMA omvormer aan de hand is.

led lampjes SMA omvormer

SMA omvormer lampjes

Allereerst is het van belang om te weten dat de drie lampjes op de SMA omvormer elk een eigen functie hebben. Hier volgt wat elk SMA omvormer lampje betekent:

 • Blauw lampje: het blauwe lampje zegt iets over de communicatie van de omvormer met de centrale servers van SMA. Het is een indicatie van de netwerkverbinding.
 • Groen lampje: het groene lampje geeft aan dat de SMA omvormer stroom produceert. Het is een goed teken als dit lampje brandt tijdens daglicht.
 • Rood lampje: een brandend rood lampje is een waarschuwingssignaal. Het geeft aan dat er een storing is binnen de omvormer.

Blauw lampje SMA omvormer

Het blauwe lampje op uw SMA omvormer speelt een cruciale rol in de communicatie van de omvormer met het internet. Hier is wat u moet weten over dit lampje:

 • Continue branden: als het blauwe lampje continu brandt, betekent dit dat er een stabiele verbinding is met het modem in uw huis. Dit betekent echter niet automatisch dat de omvormer verbonden is met het internet. Controleer of andere apparaten in uw huis, zoals smartphones of tablets, toegang hebben tot het internet. Als dit het geval is, dan is uw omvormer waarschijnlijk ook online.
 • Knipperend: een knipperend blauw lampje duidt op een poging tot verbinding maken met het modem. Dit gebeurt vaak wanneer de omvormer opstart in de ochtend of na een systeemupdate herstart gedurende de dag.

Groen lampje SMA omvormer

Het groene lampje op uw SMA omvormer biedt inzicht in de productie van energie door uw zonnesysteem. De verschillende gedragingen van dit lampje hebben elk een specifieke betekenis:

 • Langzaam pulseren: als het groene lampje langzaam pulseert, is de omvormer bezig met opstarten of langzaam aan het uitschakelen. Dit is een normaal gedrag tijdens het begin en einde van de dagelijkse productiecyclus.
 • Continu branden: een continu brandend groen lampje duidt op een actieve stroomproductie. Dit is een goed teken tijdens de uren dat er voldoende daglicht is.
 • Uit: als het groene lampje uit is terwijl er zonlicht beschikbaar is, kan dit wijzen op een mogelijk probleem. ‘s Nachts is het normaal dat het lampje uit is omdat de omvormer dan niet actief is.

Rood lampje SMA omvormer

Als het rode lampje op uw SMA omvormer brandt, is er sprake van een probleem dat uw onmiddellijke aandacht vereist. Hieronder vindt u wat u moet doen:

 • Actie vereist: een continu brandend rood lampje wijst op een storing binnen de omvormer. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen om verdere problemen of uitval te voorkomen.
 • Neem bij een rood lampje contact met ons op. Wij kunnen u helpen bij het diagnosticeren en oplossen van het probleem, zodat uw zonne-energiesysteem zo snel mogelijk weer optimaal functioneert.

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

 • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
 • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
 • Ervaren installateurs
 • Gratis advies op maat
 • Hulp op afstand

LED signalen SMA omvormer

De LED-lampjes op uw SMA omvormer kunnen verschillende patronen tonen die specifieke informatie geven over de status van de omvormer. Hieronder vindt u een tabel die deze signalen uitlegt:

LED-signaalToelichting
Groene LED en rode LED knipperen tegelijkertijd (2 s aan en 2 s uit)Geen landspecifieke gegevensrecord ingesteld. Het gebruik van het product is gestopt, omdat geen landspecifieke gegevensrecord is ingesteld. Zodra de configuratie (bijv. met behulp van de installatie-assistent of via een communicatieproduct) is uitgevoerd, start het product automatisch het bedrijf.
Groene LED knippert (2 s aan en 2 s uit)Wachten op teruglevervoorwaarden. Er is nog niet voldaan aan de voorwaarden voor het terugleverbedrijf. Zodra er aan de voorwaarden is voldaan, schakelt de omvormer over naar het terugleverbedrijf.
Groene LED knippert snelUpdate van het hoofdproces. Het hoofdproces van de omvormer wordt geactualiseerd.
Groene LED brandtTerugleverbedrijf. De omvormer levert terug met een vermogen van meer dan 90%.
Groene LED pulseertTerugleverbedrijf. De omvormer is met een dynamische vermogensindicatie via de groene LED uitgerust. Afhankelijk van het vermogen knippert de groene LED snel of langzaam. Desgewenst kunt u de dynamische vermogensweergave via de groene LED uitschakelen.
Groene LED is uitDe omvormer levert niet terug aan het openbare stroomnet.
Rode LED brandtGebeurtenis opgetreden. Als er een gebeurtenis optreedt, wordt bovendien op de gebruikersinterface van de product of op het communicatieproduct (bijv. SMA Data Manager) een concrete gebeurtenismelding en het bijbehorende gebeurtenisnummer weergegeven.
Blauwe LED knippert langzaam gedurende ca. 1 minuutCommunicatieverbinding wordt opgebouwd. Het product maakt verbinding met een lokaal netwerk of brengt een directe verbinding via ethernet met een smart eindapparaat (bijv. smartphone, tablet of laptop) tot stand.
Blauwe LED knippert snel gedurende circa 2 minuten (0.25 s aan en 0.25 s uit)WPS actief. De WPS-functie is actief.
Blauwe LED brandtCommunicatie actief. Er is een actieve verbinding met een lokaal netwerk of er is een directe verbinding via Ethernet met een smart eindapparaat (bijv. smartphone, tablet of laptop).

Storingslampje op je SMA omvormer laten verhelpen

Ontdekt u een aanhoudend rood lampje of een ander ongebruikelijk signaal op uw SMA omvormer? Wacht niet tot het probleem zichzelf oplost. Het tijdig adresseren van problemen met uw zonne-energiesysteem is cruciaal om optimale prestaties en energie-efficiëntie te garanderen, daarbij ben je zekerder van een langere levensduur van de omvormer.

Neem direct contact op met Zonnepanelen Servicepunt. Onze deskundigen staan klaar om u te helpen met elk probleem, groot of klein. Wij begrijpen het belang van een betrouwbare energievoorziening en zorgen ervoor dat uw systeem zo snel mogelijk weer naar behoren werkt.

Ook voor andere problemen staan we voor je klaar

Naast problemen met storingslampjes, biedt Zonnepanelen Servicepunt ook hulp bij andere zaken rondom uw zonne-installatie. Ons team van ervaren servicemonteurs en installateurs is uitgerust om elke uitdaging aan te gaan en zorgt ervoor dat uw systeem altijd optimaal functioneert. Wij kunnen ook uw omvormer over- of onder dimensioneren voor verbeterde prestaties.

Neem vandaag nog contact met ons op voor directe serviceaanvragen of hulp op afstand.

Inspectie aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews