Rood lampje op omvormer zonnepanelen

Ziet u een rood lampje op de omvormer van uw zonnepanelen? Dit kan verontrustend zijn, maar gelukkig betekent het vaak een specifieke fout die opgelost kan worden.

In deze gids leggen we uit waar een rood lampje op uw omvormer kan duiden en hoe u dit kunt aanpakken. We nemen de meest voorkomende situaties door voor verschillende merken en typen omvormers, zodat u snel weer kunt genieten van uw zonne-energie zonder zorgen.

rood lampje op omvormer zonnepanelen

Wat betekent een rood lampje op de omvormer van mijn zonnepanelen?

Een rood lampje op uw omvormer is meestal een teken van een storing of fout. Afhankelijk van het merk en type omvormer dat u heeft, kan de betekenis van dit lampje verschillen. Het kan variëren van een eenvoudige communicatiefout tot een ernstiger probleem zoals een defect aan de omvormer zelf.

Het is belangrijk om te begrijpen dat elk merk zijn eigen specifieke foutcodes en waarschuwingssignalen gebruikt. Om precies te achterhalen wat het rode lampje op uw omvormer betekent, zullen we de meest voorkomende oorzaken bespreken voor verschillende populaire merken van omvormers.

Om de levensduur van de omvormer stabiel te houden is het in de meeste gevallen verstandig om een rood lampje op de omvormer te verhelpen.

Rood lampje op omvormer van GroWatt

Als het ‘STATUS’-lampje op uw GroWatt omvormer rood brandt, is het belangrijk om eerst het display van de omvormer te controleren. U kunt het display activeren door zachtjes op de omvormer te tikken.

Als er geen foutmelding wordt weergegeven Wordt er geen foutmelding weergegeven, dan wijst dit vaak op een algemene omvormer storing. Een reset van de omvormer kan dan nodig zijn om het systeem opnieuw op te starten.

Ziet u een foutmelding zoals ‘No AC Connection’ of ‘No Utility’? Dit betekent dat de omvormer geen stroom ontvangt vanuit de meterkast, wat duidt op een probleem aan de AC-zijde van uw zonnestroomsysteem. Een reset kan ook hier uitkomst bieden.

Bij een foutmelding ‘Isolation Fault’ is er sprake van een isolatie storing. Het is raadzaam om deze storing direct te melden bij een servicepunt, omdat dit kan wijzen op ernstige problemen binnen uw zonnestroomsysteem.

Rood lampje op omvormer van Enphase

Op een Enphase omvormer kunnen rode lampjes verschillende problemen aanduiden, afhankelijk van welke LED rood is. Als het derde LED-lampje (Zonnepanelen) rood is, kan dit duiden op een technisch probleem met één of meer zonnepanelen of een overbelasting van het net waardoor energie niet teruggeleverd kan worden. ’s Nachts kan dit lampje ook rood zijn omdat er dan geen stroomopwekking plaatsvindt.

Een rood lampje bij de vierde LED (Datacommunicatie), duidt op een communicatieprobleem tussen de micro-omvormers en de Envoy. Dit kan een storing in de dataoverdracht betekenen. Ook deze LED kan ’s nachts rood zijn, omdat micro-omvormers dan mogelijk niet geactiveerd zijn door gebrek aan zonlicht.

Lees ook: groen lampje omvormer knippert

Rood lampje op omvormer van SolarEdge

Bij een SolarEdge omvormer kan een constant brandend rood lampje wijzen op een systeemfout. Dit duidt op een ernstig probleem dat onmiddellijke aandacht vereist. Als de rode LED daarentegen knippert, kan dit wijzen op een normale uitschakeling van het systeem, bijvoorbeeld als de omvormer wordt uitgeschakeld voor onderhoud of reset.

In beide gevallen is het belangrijk de specifieke foutcode of melding op het scherm van de omvormer te controleren om de exacte aard van het probleem te bepalen en passende maatregelen te nemen. Lees hier meer over SolarEdge omvormer storingen.

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

  • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
  • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
  • Ervaren installateurs
  • Gratis advies op maat
  • Hulp op afstand

Rood lampje op omvormer van GoodWe

Wanneer het rode lampje op uw GoodWe omvormer brandt, duidt dit vaak op een ernstig probleem met het systeem. Een van de meest voorkomende meldingen die op het display kan verschijnen, is ‘utility loss’. Dit betekent dat de verbinding tussen de omvormer en het elektriciteitsnetwerk is verbroken, wat kan wijzen op een ernstig probleem in de netvoorziening of binnen uw installatie.

Het is belangrijk om dit soort problemen snel aan te pakken om te voorkomen dat de situatie verslechtert en om de efficiëntie van uw zonnesysteem te behouden. Neem contact op met een servicepunt om te (laten) achterhalen waar het probleem in uw systeem zich bevindt.

Rood lampje op omvormer van Huawei

Bij de Huawei SUN2000 omvormer kan een rood lampje verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de knipper- of brandpatronen. Een knipperend rood lampje met korte intervallen van ongeveer 0,2 seconden kan wijzen op een DC- of AC-omgevingsalarm. Als LED 1 onder deze omstandigheden knippert, duidt dit op een DC-omgevingsalarm, terwijl knipperen van LED 2 een AC-omgevingsalarm aangeeft.

Een constant rood lampje, bij zowel LED 1 als LED 2, suggereert een storing in het systeem. In alle gevallen is het essentieel om verdere instructies op het display te volgen en indien nodig technische hulp in te schakelen.

Rood lampje op omvormer van SMA

Een rood lampje op een SMA omvormer duidt op een ‘gebeurtenis’ waarvoor aandacht nodig is. Wanneer dit gebeurt, zal er aanvullende informatie getoond worden op de gebruikersinterface van de omvormer of op een gekoppeld communicatieproduct, zoals de SMA Data Manager.

Deze informatie omvat het specifieke ‘gebeurtenisnummer’ en details over de aard van het probleem. Het is cruciaal om deze gegevens zorgvuldig te bekijken, om te begrijpen wat de storing veroorzaakt en om te bepalen hoe deze opgelost moet worden. In sommige gevallen dient de omvormer ook gedimensioneerd te worden.

Komt u er niet helemaal uit?

Heeft u alles geprobeerd, maar blijft het rode lampje branden of komt u er niet helemaal uit wat de foutcodes betekenen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Zonnepanelen Servicepunt. Onze specialisten staan klaar om u te helpen met elk probleem, groot of klein.

Het tijdig oplossen van storingen en problemen met uw zonne-energiesysteem is essentieel voor het behouden van de efficiëntie en duurzaamheid van uw installatie. Wij bieden directe service aanvragen, hulp op afstand en een storingsdienst. Bel ons of stuur een bericht via onze website en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om u verder te helpen.

Inspectie aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews