Omvormer uitzetten

Heeft u zich weleens afgevraagd waarom of hoe u uw omvormer van de zonnepanelen zou moeten uitzetten? Het uitschakelen van een omvormer kan essentieel zijn voor het onderhoud, de veiligheid of de optimalisatie van uw zonne-energiesysteem.

In deze gids nemen we u stap voor stap mee door de redenen en methoden om verschillende types omvormers veilig uit te zetten. Zo bent u goed voorbereid om uw systeem op een veilige en efficiënte manier te beheren. Lees verder voor gedetailleerde instructies en tips die specifiek zijn aangepast aan uw situatie en type omvormer.

omvormer uitschakelen

Kun je een omvormer uitzetten?

Ja, u kunt uw omvormer uitzetten. Het is niet alleen mogelijk, maar soms ook noodzakelijk om verschillende redenen, zoals onderhoudswerkzaamheden, veiligheidscontroles of energiebeheer.

Het proces om een omvormer uit te zetten varieert enigszins per merk en model, maar over het algemeen beschikt elke omvormer over een mechanisme of procedure om veilig uitgeschakeld te worden.

In de volgende secties bespreken we specifieke stappen voor de meest voorkomende merken omvormers op de markt.

Waarom omvormer uitzetten zonnepanelen?

Het uitschakelen van uw omvormer kan in verschillende situaties noodzakelijk zijn. Voornaamste redenen om een omvormer uit te zetten zijn onderhoud, veiligheid en optimalisatie van het energieverbruik.

Tijdens onderhoud zorgt het uitzetten van de omvormer ervoor dat technici veilig kunnen werken zonder risico op elektrische schokken. Bij het vermoeden van een defect of omvormer storing voorkomt uitschakelen verdere schade of gevaarlijke situaties.

Daarnaast kan het uitzetten van de omvormer bijdragen aan het efficiënt beheren van uw energieverbruik, bijvoorbeeld als er sprake is van negatieve energieproductie waarbij u meer energie opwekt dan nodig is of tijdens piektarieven wanneer energie duurder is.

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

 • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
 • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
 • Ervaren installateurs
 • Gratis advies op maat
 • Hulp op afstand

Hoe omvormer zonnepanelen uitzetten?

Het uitschakelen van de omvormer van uw zonnepanelen kan afhankelijk zijn van het merk en model dat u heeft. Elk merk omvormer heeft zijn eigen specifieke stappen voor het veilig uitzetten. Deze gids behandelt de meest voorkomende merken en geeft u gedetailleerde instructies om uw omvormer op de juiste wijze uit te schakelen.

Het is belangrijk om de aanwijzingen zorgvuldig te volgen om schade aan uw systeem te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende merken en de stappen die nodig zijn om de omvormer veilig uit te zetten.

Growatt omvormer uitzetten

 1. Activeer het LCD of LED/OLED-scherm van uw Growatt omvormer. Het scherm wordt bediend met slechts één knop, wat het navigeren door de menustructuur wat lastiger kan maken. Gebruik de knop als volgt:
  • Eén keer aanraken: volgend item.
  • Twee keer aanraken: kies of bevestig.
  • Drie keer aanraken: ga terug.
 2. Navigeer naar ‘Set Parameter’ gevolgd door ‘General Advanced’. U wordt gevraagd om een wachtwoord in te voeren. Het standaard wachtwoord is ‘123’.
 3. Stel uw land in als dat gevraagd wordt.
 4. Ga naar ‘ExportLimit’ en zet de ‘ExportLimit’ op ‘on’.
 5. Kies of u een Growatt Smart Meter heeft. Indien ja, selecteer ‘Meter’; zo niet, kies ‘CT’.
 6. Selecteer ‘ExportLimit Rate’ en stel het percentage van de terugleverbeperking in. Als u wilt stoppen met het terugleveren van stroom aan het net, stel het dan in op 100%.

Door deze stappen te volgen, kunt u de teruglevering van stroom effectief stopzetten, wat vergelijkbaar is met het uitschakelen van de omvormer in termen van energie-output naar het net.

GoodWe omvormer uitzetten

 1. Schakel het LCD/LED-display van uw GoodWe omvormer in. Afhankelijk van het model heeft de omvormer één knop of meerdere knoppen (vorige, volgende, bevestigen en terug) voor navigatie. Modellen met meerdere knoppen bieden een prettiger navigatie-ervaring.
 2. Navigeer naar ‘Configuratie’ en selecteer ‘Advanced’. U wordt gevraagd om een wachtwoord in te voeren. Het standaard wachtwoord is ‘1111’.
 3. Selecteer ‘Power Limit’ en wijzig deze instelling naar ‘ON’. Bevestig de wijziging door deze op te slaan.
 4. Na het opslaan verschijnt er een percentage in het ‘ON’ veld. Selecteer nogmaals het veld ‘ON’ om deze waarde aan te passen.
 5. Stel nu de ‘Power Limit Value’ in. Dit is een percentage van de maximale capaciteit waarbij 100% betekent dat u maximaal teruglevert en 0% dat u niks teruglevert. Pas deze waarde aan naar uw behoefte.

Door deze stappen te volgen, kunt u effectief de energieteruglevering van uw GoodWe omvormer regelen, wat functioneel neerkomt op het uitschakelen van de omvormer wat betreft de energie-output naar het net.

SolarEdge omvormer uitzetten

 1. Om uw SolarEdge omvormer handmatig uit te zetten, dient u eerst te beschikken over een SolarEdge account met installateursrechten. U kunt een account aanmaken via het platform van SolarEdge.
 2. Download de SetApp van SolarEdge op uw iOS of Android toestel.
 3. Open de SetApp en maak verbinding met uw omvormer door de QR-code te scannen die op het apparaat aanwezig is.
 4. Navigeer binnen de app naar ‘Power Control’ > ‘Energy Manager’ > ‘Limit Control’ > ‘Control Mode’. Activeer hier de ‘Export Control’ functie.
 5. Ga één niveau omhoog in het menu naar ‘Site Limit’ en stel het wattage in op 0 watt om de teruglevering van zonne-energie volledig te stoppen.

Deze stappen zorgen ervoor dat u de SolarEdge omvormer effectief uitzet wat betreft de teruglevering van energie naar het net, wat essentieel is voor het beheer van uw zonne-energiesysteem.

SolarEdge omvormer uitzetten op afstand

Met de SolarEdge SetApp en een account met installateursrechten kunt u uw SolarEdge omvormer ook op afstand uitzetten. Dit is bijzonder handig wanneer u niet fysiek aanwezig bent bij de installatie. Volg deze stappen om de omvormer op afstand te bedienen:

 1. Zorg ervoor dat u de SetApp geïnstalleerd heeft op uw mobiele apparaat en dat u bent ingelogd met een account dat over installateursrechten beschikt.
 2. Maak via de app verbinding met uw omvormer door de QR-code te scannen.
 3. Navigeer naar ‘Energy Manager’ en selecteer ‘Limit Control’.
 4. Kies ‘Control Mode’ en activeer de ‘Export Control’ functie om de teruglevering van energie te beperken.
 5. Stel de limieten naar wens in om de energie-output te beheren of volledig te stoppen.

Deze functionaliteit biedt flexibiliteit en controle over uw zonne-energiesysteem, zelfs vanaf afstand.

Lees ook: SolarEdge omvormer lampjes

SolarEdge omvormer uitzetten bij negatieve energie

Om te voorkomen dat uw SolarEdge omvormer energie teruglevert bij negatieve energietarieven, kunt u de volgende stappen volgen. Deze stappen zorgen ervoor dat uw omvormer stopt met terugleveren wanneer het financieel niet gunstig is:

 1. Open de mySolarEdge app, tik op de menuknop en ga naar ‘Instellingen’.
 2. Selecteer ‘Utility Rates’ en kies ‘Wholesale Market Rates (ENTSO-E)’ als uw Utility Provider.
 3. Stel de utility provider voor het exporttariefplan in op ‘Wholesale’. Hierdoor worden de instellingen voor dynamische tarieven geactiveerd.
 4. Activeer de functie ‘Negative Rate Optimization’. Voeg de aanvullende kosten zoals energiebelasting en opslag van uw energieleverancier toe aan de kale inkoopprijs. Sinds de update in mei 2024 kunt u ook de btw apart ingeven. Bij ‘Aanvullende kosten’ vult u de optelsom van de energiebelasting en opslag van uw energieleverancier in (zonder btw) en de 21% btw vult u bij ‘BTW’ in.
 5. Klik op ‘Opslaan’. Uw omvormer is nu ingesteld om niet terug te leveren bij negatieve tarieven.

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

 • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
 • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
 • Ervaren installateurs
 • Gratis advies op maat
 • Hulp op afstand

SMA omvormer uitzetten

Voor het uitzetten van SMA omvormers is het raadzaam om de omvormer aan de AC-kant uit te schakelen. Dit kan op twee manieren, afhankelijk van hoe uw systeem is geïnstalleerd:

 1. Als uw SMA omvormer is voorzien van een ‘werkschakelaar’ direct bij de omvormer, kunt u deze uitschakelen. De werkschakelaar is doorgaans gemakkelijk te herkennen en bevindt zich in de nabijheid van de omvormer zelf. Zet de schakelaar op de ‘0’ stand om de omvormer volledig uit te zetten.
 2. Als er geen directe werkschakelaar bij de omvormer aanwezig is, dient u de omvormer uit te zetten via de ‘groep zonnestroom’ in uw meterkast. Dit is de groep die specifiek bedoeld is voor uw zonne-energiesysteem. Zet deze groepsschakelaar omlaag om de stroomtoevoer naar de omvormer te onderbreken.

Deze methoden zorgen ervoor dat uw SMA omvormer veilig wordt uitgeschakeld, wat essentieel is voor zowel de omvormer onderhoud als veiligheid. Lees ook meer over de betekenis van de SMA omvormer lampjes.

Enphase omvormer uitzetten

Enphase biedt een handige functie om de stroomproductie op afstand in en uit te schakelen via de Enlighten Manager. Dit is bijzonder nuttig wanneer u bijvoorbeeld moet wachten op toestemming van de nutsbedrijven voordat uw systeem actief energie mag leveren. Hier volgen de stappen om de stroomproductie te beheren voor Enphase micro-omvormers die communiceren met een Envoy:

 1. Selecteer het tabblad ‘Devices’ in de Enlighten Manager.
 2. Klik onder ‘Envoy Communication Gateways’ op de desbetreffende Envoy.
 3. Scroll naar beneden naar ‘Tasks’ en bekijk de status van ‘Power Production’.
 4. U kunt een taak uitgeven voor de Envoy om de stroomproductie op de micro-omvormers die ermee communiceren in te schakelen of uit te schakelen. Gewoonlijk voert de Envoy de taak binnen 30 minuten uit tijdens daglichturen.

Let op de volgende punten bij het beheren van de productiestatus:

 • Het wijzigen van de productiestatus vereist een voortdurende communicatie tussen de Envoy en de micro-omvormers. Als de taak bijvoorbeeld aan het eind van de dag wordt verzonden, kan het zijn dat deze pas de volgende ochtend voltooid is.
 • Als een micro-omvormer de communicatie met de Envoy verliest, zal deze de volgende dag beginnen met stroom produceren, tenzij de status ‘productie uitgeschakeld’ voortdurend wordt gehandhaafd.
 • Zorg ervoor dat de Envoy blijft rapporteren aan Enlighten, zodat u de productie opnieuw kunt inschakelen wanneer dat nodig is.
 • Bij gebruik van een mobiele verbinding voor de Envoy met Enlighten, kan het minstens een uur duren voordat de wijziging zichtbaar is in Enlighten.
 • Als er AC-batterijen communiceren met de Envoy, zullen deze niet opladen of ontladen terwijl de stroomproductie is uitgeschakeld.

Wanneer de productie is uitgeschakeld, wordt de systeemstatus weergegeven als ‘Production Issue: Power off by command’, wat snel te identificeren is in de systeemlijst. De gebeurtenissenpagina geeft ‘Power generation off by command’ aan voor de getroffen apparaten.

Omvormer uitzetten bij negatieve energie

Het uitschakelen van uw omvormer bij negatieve energietarieven kan financieel voordelig zijn. Wanneer de energieprijzen negatief zijn, betekent dit dat u zou kunnen betalen om energie terug te leveren aan het net. Door uw omvormer in deze situaties uit te zetten, voorkomt u onnodige kosten. Dit proces kan automatisch of handmatig worden ingesteld, afhankelijk van uw type omvormer en de beschikbare technologie.

Lees ook: zonnepanelen omvormer vervangen

Omvormer op afstand uitzetten

Het vermogen om uw omvormer op afstand uit te zetten biedt een nieuwe laag van gemak en controle over uw zonne-energiesysteem. Veel moderne omvormers, zoals die van SolarEdge en Enphase, zijn uitgerust met netwerkconnectiviteit die beheer via een smartphone-app of webinterface mogelijk maakt.

Dit stelt u in staat om de energieproductie te beheren, ongeacht waar u zich bevindt, wat ideaal is voor tijden wanneer directe toegang tot de apparatuur niet mogelijk is.

Ook handig: groen lampje omvormer knippert & rood lampje omvormer knippert

Problemen of schade? Laat het ons verhelpen

Heeft u problemen met uw omvormer, merkt u schade op aan uw zonne-energiesysteem of is er iets mis met het conformiteitscertificaat van de omvormer? Neem dan onmiddellijk contact op met Zonnepanelen Servicepunt. Ons team van ervaren technici staat klaar om elk probleem effectief en efficiënt op te lossen. Of het nu gaat om een kleine storing of een complexe reparatie, wij zorgen ervoor dat uw systeem weer optimaal functioneert.

Vertrouw op ons voor een snelle service en deskundige oplossingen. Wacht niet tot kleine problemen groter worden; laat ons u helpen uw systeem te onderhouden en te beschermen.

Inhoudsopgave

Inspectie aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews