Micro omvormer

Innovatie en technologie komen samen met zonne-energie. Eén van deze innovaties is de micro omvormer, een essentieel onderdeel van moderne zonnepanelensystemen. Deze compacte apparaten zetten de door zonnepanelen opgevangen zonne-energie om in elektriciteit die we dagelijks gebruiken.

Met een micro omvormer bij elk zonnepaneel, biedt dit systeem een unieke combinatie van efficiëntie, veiligheid en monitoring op paneelniveau die traditionele systemen niet kunnen evenaren. Ontdek hoe micro omvormers de prestaties van zonnepanelen optimaliseren en bijdragen aan de verspreiding van groene energie.

Micro omvormers voor zonnepanelen

Micro omvormers spelen een cruciale rol in de efficiëntie van zonnepanelensystemen. In tegenstelling tot traditionele string-omvormers, die de opgewekte stroom van meerdere zonnepanelen tegelijk omzetten, is een micro omvormer gekoppeld aan een enkel zonnepaneel.

Dit betekent dat elk paneel onafhankelijk kan opereren, wat leidt tot een hogere opbrengst, vooral in situaties waar schaduw, vuil, of andere factoren de prestatie van individuele panelen kunnen beïnvloeden. 

Door de directe omzetting van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC) op het dak, verminderen micro omvormers energieverlies en verhogen ze de algehele efficiëntie van het systeem. Dit maakt zonnepanelen met micro omvormers bijzonder geschikt voor complexe dak lay-outs en locaties met variërende lichtomstandigheden.

Micro omvormer: voor- en nadelen

Voordelen micro omvormers

De voordelen van micro omvormers zijn aanzienlijk, waardoor ze een populaire keuze zijn voor veel zonnepanelensystemen. Ten eerste verbeteren ze de energieopbrengst door elk zonnepaneel onafhankelijk te laten werken, wat betekent dat de prestatie van het gehele zonnesysteem niet wordt beïnvloed door schaduw of vervuiling op enkele panelen.

Daarnaast zorgen micro omvormers voor een gedetailleerde monitoring op paneelniveau, waardoor gebruikers realtime inzicht krijgen in de prestaties van elk afzonderlijk paneel. Dit vergemakkelijkt het onderhoud en de probleemoplossing bij een omvormer storing.

Veiligheid is een ander belangrijk voordeel; doordat de omvorming van DC naar AC direct bij elk paneel plaatsvindt, wordt het risico op hoge DC-spanningen op het dak verminderd.

Bovendien zijn micro omvormers ontworpen voor een lange levensduur, wat betekent dat ze vaak dezelfde levensduur hebben als de zonnepanelen zelf.

Nadelen micro omvormers

Ondanks de vele voordelen, hebben micro omvormers ook enkele nadelen. Een van de voornaamste is de hogere initiële investeringskosten vergeleken met traditionele omvormersystemen. Omdat voor elk zonnepaneel een aparte micro omvormer nodig is, kunnen de kosten voor een compleet systeem oplopen.

Houdt rekening met het feit dat je voor een merk kiest welke voldoet aan de eisen van het conformiteitscertificaat voor de omvormers. Dit is sinds 2021 verplicht gesteld door het ACM vanuit Netbeheer Nederland.

Ook kan de installatie van micro omvormers complexer zijn, wat leidt tot hogere arbeidskosten. Hoewel de technologie van micro omvormers betrouwbaar is, kan het vervangen van een defecte omvormer op een moeilijk bereikbare plaats op het dak uitdagend zijn.

Ten slotte, hoewel zeldzaam, kan de noodzaak om meerdere apparaten te beheren en te onderhouden overweldigend zijn voor sommige gebruikers. 

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

  • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
  • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
  • Ervaren installateurs
  • Gratis advies op maat
  • Hulp op afstand

Micro-omvormer kosten

De kosten van micro-omvormers zijn een belangrijke overweging bij het plannen van een zonnepaneleninstallatie. Hoewel de initiële investering hoger ligt dan bij traditionele omvormers, is het essentieel om de lange termijn voordelen in overweging te nemen.

De prijs van een micro-omvormer varieert afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de capaciteit, maar gemiddeld kan men uitgaan van een prijsrange die significant hoger ligt per paneel in vergelijking met systemen die gebruikmaken van een centrale omvormer.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze hogere kosten vaak worden gecompenseerd door een hogere energieopbrengst en betere monitoring mogelijkheden, wat leidt tot potentiële besparingen op de lange termijn.

Bovendien bieden sommige fabrikanten lange garantieperioden voor hun micro-omvormers, wat de totale eigendomskosten verder kan verminderen. De garantie op zonnepanelen is een goede indicator voor de kwaliteit van het systeem, zo ook voor micro omvormers.

Bij het overwegen van micro-omvormers voor uw zonnepanelensysteem is het raadzaam om een volledige kosten-batenanalyse te doen, waarbij zowel de initiële investering als de verwachte zonnepanelen opbrengst over de levensduur van het systeem worden meegewogen.

Het verschil tussen een micro omvormer en een optimizer

Micro omvormer

Een micro omvormer is een apparaat dat direct aan een zonnepaneel wordt gekoppeld en de opgewekte gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC).

Het belangrijkste voordeel van micro omvormers is dat ze de prestaties van elk individueel zonnepaneel optimaliseren, wat leidt tot een hogere algehele efficiëntie van het zonnepanelensysteem. Dit is vooral nuttig in situaties waar panelen te maken krijgen met variabele schaduw. De prestaties nog verder optimaliseren? Lees meer over het dimensioneren van de omvormer.

Micro omvormers bieden ook geavanceerde monitoring mogelijkheden op het niveau van het individuele paneel, waardoor gebruikers gedetailleerde inzichten krijgen in de prestaties van hun systeem. Zo ziet u direct of er problemen zijn met de zonnepanelen.

(Power) Optimizer

Een optimizer, ook wel bekend als een power optimizer, wordt eveneens direct aan een zonnepaneel gekoppeld, maar in plaats van de DC naar AC om te zetten, optimaliseert het de DC-output voordat deze wordt doorgestuurd naar een centrale omvormer.

Optimizers verbeteren de prestaties van zonnepanelen onder suboptimale omstandigheden, zoals schaduw, maar in tegenstelling tot micro omvormers, is er nog steeds een centrale omvormer nodig om de DC naar AC om te zetten.

Dit betekent dat optimizers een hybride oplossing bieden die de voordelen van module-level power management combineert met de kostenbesparingen van een centrale omvormer.

De keuze tussen een micro omvormer en een optimizer hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke omstandigheden van de installatie plek, budgetoverwegingen, en de voorkeur voor monitoring mogelijkheden. 

Beide technologieën bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditionele omvormersystemen en kunnen de efficiëntie en prestaties van zonnepanelensystemen aanzienlijk verbeteren. Ervaart u mindere prestaties? Wellicht heeft u te maken met een isolatiefout.

micro omvormer
Inspectie aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews