Levensduur zonnepanelen

Als u overweegt om te investeren in zonnepanelen, of als u al zonnepanelen bezit, is het belangrijk om te begrijpen hoe lang deze duurzame investering mee kan gaan. In deze gids vertellen we u alles over de levensduur van zonnepanelen. We leggen uit hoe lang ze meegaan, bespreken het verschil tussen economische en technische levensduur, en geven tips om de levensduur van uw zonnepanelen te maximaliseren.

levensduur zonnepanelen

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De meeste zonnepanelen gaan tussen de 25 à 30 jaar lang mee. Dit betekent dat ze gedurende decennia betrouwbaar stroom kunnen leveren, wat ze een uitstekende investering maakt voor de toekomst.

Het is belangrijk om op te merken dat de prestaties van zonnepanelen geleidelijk kunnen afnemen over tijd. De meeste fabrikanten garanderen dat de panelen na 25 jaar nog minstens 80% van hun oorspronkelijke vermogen leveren.

Verschil tussen de economische en technische levensduur

Het is belangrijk om te begrijpen dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de economische en technische levensduur van zonnepanelen. Dit onderscheid helpt u om een completer beeld te krijgen van hoe lang uw zonne-energiesysteem waarde zal blijven toevoegen aan uw woning of bedrijf.

Economische levensduur van zonnepanelen

De economische levensduur verwijst naar de periode waarin de zonnepanelen financieel rendabel zijn. Dit houdt in hoe lang het duurt voordat de besparingen door de opgewekte elektriciteit de initiële investeringskosten overtreffen.

Na deze periode blijven de panelen rendement opleveren, zolang ze meer energie produceren dan de operationele kosten. De economische levensduur kan worden beïnvloed door factoren zoals de kosten van elektriciteit, subsidies, en de initiële kosten van het zonne-energiesysteem.

Technische levensduur van zonnepanelen

De technische levensduur daarentegen, verwijst naar de periode dat de zonnepanelen functioneel blijven en elektriciteit kunnen produceren. Zoals eerder vermeld, is dit doorgaans 25 tot 30 jaar, afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de panelen en de installatie, en de omgevingsomstandigheden.

Na deze periode neemt de efficiëntie van de panelen af, maar ze kunnen nog steeds functioneren en energie opwekken, zij het op een lager niveau. De technische levensduur van de zonnepanelen kan echter verhoogt worden door regelmatig onderhoud uit te (laten) voeren, zo voorkomt u bijvoorbeeld isolatiefouten aan uw zonnepanelen.

Lees ook: storing aan uw zonnepanelen systeem

Welke factoren hebben invloed op de levensduur van zonnepanelen?

De levensduur van uw zonnepanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het is essentieel om deze factoren te kennen en begrijpen om het meeste uit uw investering te halen. Enkele van de belangrijkste factoren zijn:

 • Kwaliteit van de zonnepanelen: hoogwaardige panelen van gerenommeerde fabrikanten gaan over het algemeen langer mee en behouden beter hun efficiëntie over tijd. Bij deze merken hoef je de zonnepanelen niet te vervangen.
 • Installatie: correcte installatie door professionele installateurs kan de levensduur van de panelen aanzienlijk verhogen. U bent er dan namelijk van verzekerd dat de panelen optimaal zijn gepositioneerd en beschermd tegen omgevingsfactoren.
 • Omgevingsfactoren: locatiegebonden factoren zoals temperatuur, weersomstandigheden en de hoeveelheid zonlicht kunnen ook van invloed zijn. Bijvoorbeeld, panelen in gebieden met hoge temperaturen of frequente hagel kunnen sneller degraderen.
 • Technologie: de technologische ontwikkelingen in zonnepanelen blijven doorgaan. Nieuwere panelen hebben daarom vaak een langere levensduur en hogere efficiëntie.

Door rekening te houden met deze factoren, kunt u een weloverwogen keuze maken bij de aanschaf van zonnepanelen en zorgen voor een lange en productieve levensduur van uw zonne-energiesysteem.

Ook interessant: ik heb teveel zonnepanalen geplaatst, wat nu?

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

 • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
 • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
 • Ervaren installateurs
 • Gratis advies op maat
 • Hulp op afstand

Hoe kunt u de levensduur van uw zonnepanelen verhogen?

Om de levensduur van uw zonnepanelen te maximaliseren en de efficiëntie gedurende hun levensduur te behouden, zijn er enkele praktische stappen die u kunt ondernemen. Deze tips helpen niet alleen om uw zonne-energiesysteem langer mee te laten gaan, maar kunnen ook de algehele prestaties verbeteren:

 • Kies voor kwaliteit: investeren in hoogwaardige zonnepanelen van betrouwbare fabrikanten zal doorgaans resulteren in een langere levensduur en betere prestaties.
 • Professionele installatie: laat uw zonnepanelen installeren door ervaren professionals om te zorgen voor correcte montage en optimalisatie van de prestaties.
 • Periodiek onderhoud: regelmatig zonnepanelen onderhoud, zoals het schoonmaken van de panelen en het controleren op schade, is cruciaal voor het handhaven van de efficiëntie.
 • Monitor uw systeem: houd de prestaties van uw zonnepanelen geregeld in de gaten. Dit helpt bij het vroegtijdig identificeren van mogelijke problemen of inefficiënties van het systeem.
 • Bescherm tegen omgevingsfactoren: neem maatregelen om uw panelen te beschermen tegen extreme weersomstandigheden en mogelijke zonnepanelen schade door dieren of vallende objecten, denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van vogelwering voor uw zonnepanelen.
 • Update de omvormer: de omvormer is een kritiek onderdeel van uw zonne-energiesysteem. Zorg ervoor dat deze up-to-date is en goed onderhouden wordt om uw systeem optimaal te laten functioneren.

Door deze stappen te volgen, kunt u zorgen voor een langdurige en efficiënte werking van uw zonnepanelen, waardoor u het maximale uit uw investering haalt.

Lees ook: omvormer zonnepanelen knippert rood

Hoe zit het met de levensduur van de omvormer?

Naast de zonnepanelen zelf, is de omvormer een cruciaal onderdeel van uw zonne-energiesysteem. De omvormer zet de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom zodat deze gebruikt kan worden door elektrisch aangedreven apparatuur.

De levensduur van een omvormer is echter korter dan die van zonnepanelen. Gemiddeld gaat een omvormer 10 tot 15 jaar mee. Dit betekent dat de omvormer mogelijk een of twee keer vervangen moet worden gedurende de levensduur van uw zonnepanelen. Gebruikt u ook optimizers voor uw zonnepanelen? Druk op de link voor meer informatie.

Het is belangrijk om de staat van uw omvormer regelmatig te inspecteren en te onderhouden, om een optimale werking van uw zonne-energiesysteem er garanderen.

Haal het meeste uit uw zonnepanelen met de service van Zonnepanelen Servicepunt

Bij Zonnepanelen Servicepunt begrijpen we het belang van een optimaal werkende zonne-installatie. Onze dienstverlening is erop gericht om u te ondersteunen bij elke stap van het proces – van installatie tot onderhoud en reparatie.

Met onze ervaren servicemonteurs aan uw zijde, zorgen we ervoor dat uw zonne-energiesysteem altijd in topconditie verkeert, waardoor u kunt genieten van de maximale energieopbrengst en het beste rendement op uw investering.

Wij staan klaar om u te assisteren, of u nu te maken heeft met een klein probleem of behoefte heeft aan uitgebreid onderhoud. Onze service omvat directe serviceaanvragen, hulp op afstand en een storingsdienst die altijd bereikbaar is.

Laat Zonnepanelen Servicepunt u helpen om het meeste uit uw zonne-energiesysteem te halen. Neem contact op voor meer informatie over onze diensten of vraag direct een offerte aan om te zien wat wij voor u kunnen betekenen.

Inspectie aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews