Hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen?

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe de energie van de zon wordt omgezet in elektriciteit die u thuis kunt gebruiken? Het antwoord ligt in een cruciaal component van uw zonnepanelensysteem: de omvormer.

In deze gids nemen we u mee in de werking van de omvormer. Ontdek hoe dit apparaat niet alleen essentieel is voor het omzetten van zonne-energie, maar ook centraal staat in de efficiëntie en veiligheid van uw zonnepanelensysteem.

wat is een omvormer zonnepanelen

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een onmisbaar onderdeel van uw zonne-energiesysteem. Het is een apparaat dat de opgewekte stroom van de zonnepanelen omzet in bruikbare stroom die u in huis kan gebruiken voor het voeden van elektronische apparatuur.

Daarbij maken we een onderscheid tussen een reguliere omvormer welke is aangesloten op alle panelen van de installatie en micro omvormers welke per paneel zijn aangesloten.

Zonder een omvormer zou de energie die uw zonnepanelen opvangen van de zon niet compatibel zijn met de apparaten in uw huis, noch zou het teruggeleverd kunnen worden aan het net. Kortom, de omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte zonne-energie optimaal benut kan worden.

Wat doet een omvormer precies?

De kernfunctie van een omvormer binnen een zonnepanelensysteem is het omzetten van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Wanneer zonnepanelen zonlicht absorberen, genereren ze elektriciteit in de vorm van gelijkstroom. Deze vorm van elektriciteit is direct en consistent, maar niet geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten of voor teruglevering aan het elektriciteitsnet, die beide wisselstroom vereisen.

De omvormer begint zijn werk door de gelijkstroom te ontvangen van de zonnepanelen. Vervolgens gebruikt het een proces genaamd ‘inversie’ om deze gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Dit wordt bereikt door de gelijkstroom snel te schakelen, of te ‘inverteren’, waardoor een golfvorm ontstaat die overeenkomt met de wisselstroom die in huishoudens en door het elektriciteitsnet wordt gebruikt.

Deze omzetting maakt het mogelijk dat de energie die door uw zonnepanelen wordt geproduceerd, uw huis van stroom kan voorzien en, indien overproductie plaatsvindt, teruggeleverd kan worden aan het net. Bij een storing van de omvormer wordt dit proces verhinderd.

Dit proces is niet alleen essentieel voor het gebruik van zonne-energie in huis, maar draagt ook bij aan het rendement en de duurzaamheid van het gehele systeem door het maximaliseren van de bruikbaarheid van de opgewekte stroom.

Werkt iedere omvormer hetzelfde?

In de basis werken omvormers hetzelfde, ongeacht het merk die er aan verbonden is. Echter zijn er omvormers die niet toepasselijk zijn alle zonnepanelen systemen. Bekijk de pagina’s hieronder om meer te weten te komen over de werking van verschillende omvormer merken:

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

  • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
  • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
  • Ervaren installateurs
  • Gratis advies op maat
  • Hulp op afstand

Heeft een omvormer nog meer functies?

Naast het cruciale proces van het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom, vervullen omvormers voor zonnepanelen meerdere sleutelfuncties die bijdragen aan de efficiëntie, veiligheid en het beheer van uw zonne-energiesysteem.

Een omvormer doet veel meer dan alleen omvormen; het is namelijk het intelligente centrum van uw zonnepanelensysteem. Niet gek dat hiervoor dan ook een conformiteitscertificaat door Netbeheer Nederland voor in het leven is geroepen.

Hieronder hebben we enkele aanvullende sleutelfuncties van moderne omvormers voor u op een rijtje gezet:

  • Monitoring van de opbrengst: omvormers kunnen gedetailleerde informatie verstrekken over de prestaties en opbrengst van uw zonnepanelensysteem. Dit stelt u in staat om te zien hoeveel energie er wordt geproduceerd en om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren.
  • Optimalisatie van het rendement: sommige omvormers zijn uitgerust met technologieën, zoals een zonnepanelen optimizer, die het mogelijk maken om het rendement van elk afzonderlijk zonnepaneel te maximaliseren. Dit is vooral nuttig in situaties waar schaduw of vuil een deel van uw systeem kan beïnvloeden. Hier meer over weten? Dit proces heet het over- of onderdimensioneren van uw zonnepanelensysteem.
  • Beveiliging van het systeem: omvormers spelen een cruciale rol in de bescherming van uw systeem tegen overbelasting of fouten. Ze kunnen automatisch uitschakelen in geval van een probleem, waardoor schade aan uw systeem of aan uw huis wordt voorkomen.
  • Communicatie met het net: in systemen die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, zorgen omvormers voor de communicatie tussen uw zonne-energiesysteem en het net. Ze regelen de toevoer van overtollige energie naar het net en zorgen ervoor dat deze overgang soepel verloopt, dit ook ten behoeve van de levensduur van de omvormer.

Deze aanvullende functies maken de omvormer tot een veelzijdige en onmisbare component van uw zonne-energiesysteem. Het is niet alleen een brug tussen de opgewekte zonne-energie en het gebruik ervan in huis, maar ook een slim apparaat dat zorgt voor optimalisatie, veiligheid en inzicht in uw zonne-energiesysteem.

Ervaart u problemen of denkt u dat er iets mis is? Laat onze specialisten uw systeem nakijken. Na deze analyse kunnen wij u adviseren of u uw zonnepanelen omvormer dient te vervangen.

Inspectie aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews