Conformiteitscertificaat omvormers

Het conformiteitscertificaat voor omvormers speelt een cruciale rol bij het installeren, vervangen of uitbreiden van zonnepanelensystemen. Of u nu zonnepanelen laat installeren, uw omvormer laat vervangen, of uw zonnepanelensysteem laat uitbreiden, het bezit van een geldig conformiteitscertificaat is essentieel.

Dit document verzekert dat uw omvormer voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en technische specificaties, waardoor de veiligheid en efficiëntie van uw zonne-energiesysteem gewaarborgd blijven.

conformiteitscertificaat omvormer

Wat is conformiteitscertificaat en wat houdt het precies in?

Een conformiteitscertificaat is een officieel document dat aantoont dat een omvormer voor zonnepanelen voldoet aan alle geldende Europese en nationale veiligheidsnormen, technische specificaties en kwaliteitseisen. Dit certificaat wordt uitgegeven door een erkende certificeringsinstantie nadat de omvormer grondig is getest en geïnspecteerd.

Het conformiteitscertificaat bevestigt dat de omvormer veilig kan worden aangesloten op het elektriciteitsnet en dat deze efficiënt en betrouwbaar zal functioneren binnen het zonnepanelensysteem. Ook handig wanneer je je omvormer gedimensioneerd hebt zodat je zeker weet of de gehele verbinding nog veilig in geïnstalleerd.

Het bezitten van dit certificaat is een bewijs van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de omvormer, wat essentieel is voor de veiligheid van uw woning en de continuïteit van de energievoorziening.

Het conformiteitscertificaat dient onder andere afgegeven te worden voor de volgende omvormer merken:

Waarom heeft u een conformiteitscertificaat voor de omvormer nodig?

Sinds 27 april 2021 is het voor eigenaren van zonnepaneleninstallaties in Nederland wettelijk verplicht om in het bezit te zijn van een conformiteitscertificaat voor de omvormer. Dit geldt voor de reguliere varianten, maar ook voor de micro-omvormers.

Als u met uw zonnepanelensysteem meer stroom opwekt dan u verbruikt, gaat u stroom terugleveren aan het net. U wordt daarom gezien als eigen onafhankelijke ‘energieproducent’, en dit is waar het conformiteitscertificaat in beeld komt.

Met het conformiteitscertificaat toont u aan dat uw omvormer voldoet aan de Europese richtlijnen (Requirements for Generators, afgekort RfG) en geschikt is om stroom terug te leveren aan het energienet. Het gaat hierbij specifiek om de Europese normen EN 50549-1 voor laagspanningsnetten en EN 50549-2 voor middenspanningsnetten.

Kan het conformiteitscertficaat niet worden afgegeven, dan is de kans groot dat de zonnepanelen omvormer vervangen dient te worden. Verkeert u zich in deze situatie? Geen probleem, Zonnepanelen Servicepunt kan u hier bij helpen.

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

  • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
  • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
  • Ervaren installateurs
  • Gratis advies op maat
  • Hulp op afstand

Bezit van conformiteitscertificaten wordt actief gemonitord

Het is essentieel dat u uw zonne-energie installatie officieel registreert bij de netbeheerder. Deze stap zorgt ervoor dat uw installatie en de opwekcapaciteit ervan bekend zijn bij de netbeheerders, die op hun beurt de productie van duurzame energie nauwkeurig kunnen monitoren.

Nederlandse netbeheerders zijn daarom sinds 27 april 2021 actief bezig met het monitoren van zonnepaneleninstallaties om te verzekeren dat eigenaren in het bezit zijn van de vereiste conformiteitscertificaten voor hun omvormer.

Deze maatregel is onderdeel van de inspanningen om de veiligheid en stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen.  Hiervoor kijken netbeheerders naar nieuwe aanmeldingen van zonnepanelensystemen op Energieleveren.nl en naar directe aanmeldingen bij de netbeheerders zelf. Logischerwijs komt dit certificaat ook de levensduur van je omvormer(s) ten goede. 

Inspectie aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews