Isolatiefout zonnepanelen

Wat is het & hoe lost u het op?

Isolatiefout zonnepanelen? Dit betekent dat er gelijkstroom naar de aardedraad lekt. Dit kan door verschillende redenen worden veroorzaakt. Zonnepanelen installaties hebben dagelijks grote spanningen te verduren, niet erg want dit betekent dat er stroom wordt aangeleverd.

Zonnepanelen worden dubbel geïsoleerd voor het goed kunnen vervoeren en geleiden van elektriciteit. Heeft u te maken met een isolatiefout van de zonnepanelen dan lekt er stroom naar andere onderdelen van de installatie welke via het frame naar de aardedraad loopt om vervolgens te verwijderen in de grond. Deze elektriciteit loopt u mis, logischerwijs is dit niet de bedoeling.

Op deze pagina vind u alles over isolatiefouten in zonnepanelen met o.a. de oorzaken, preventieve maatregelen en hoe u een isolatiefout kunt meten en opsporen in uw eigen zonnepanelen installatie.

Hoe ontstaat een isolatiefout?

Een isolatiefout in uw zonnepanelen wordt doorgaans veroorzaakt door beschadigde bekabeling met kortsluiting tot gevolg. Daarnaast kan ook vocht de reden zijn dat u veel elektriciteit verliest.

Kapotte bekabeling in combinatie met vocht is funest. Wilt u weten of dit bij u het geval is? Doorgaans heeft u last van een isolatiefout zonnepanelen tijdens regenachtig weer. Zorg dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost om verdere schade en problemen met de zonnepanelen te voorkomen.

Een ander veel voorkomend probleem is een niet goed geïnstalleerde verbinding van de aansluitbox met het zonnepaneel. 

Oorzaken isolatiefout zonnepanelen

Een zonnepanelen isolatiefout is niet bevorderend voor uw algehele rendement en hiermee de terugverdientijd. Het is dan ook belangrijk om bij een vermoeden van een isolatiefout direct in actie te komen. Hieronder vind u de meest voorkomende oorzaken voor een isolatiefout in uw zonnepanelen installatie:

 • De bekabeling is niet goed geïnstalleerd
 • De bekabeling is van slechte kwaliteit
 • De bekabeling ondervindt schade door wrijving met andere onderdelen
 • De connectors zijn van slechte kwaliteit
 • De connectors ervaren last van vocht of liggen zelfs in contact met water
 • De connectors zijn niet goed bevestigd of aangeknepen

Zonnepanelen kortsluiting bij regen

Ervaart u een zonnepanelen kortsluiting bij regen? Grote kans dat dit wordt veroorzaakt door een isolatiefout in combinatie met het vocht. Wilt u met zekerheid weten of vocht de boosdoener is? Bekijk uw rendement statistieken en merk op dat dat deze dalen ten tijde van regenachtig of vochtig weer.

Deze methode is vooral toepasbaar wanneer u een vermoeden wil bevestigen. Om de isolatiefout officieel vast te stellen is een multimeter nodig. Het opsporen kan veiligheidsrisico’s met zich mee brengen. Daarbij kan de vocht oorzaak enkel worden gedetecteerd wanneer het probleem zich voordoet.

Hoe herkent u een isolatiefout?

Het herkennen van een isolatiefout zonnepanelen is niet gemakkelijk. Desalniettemin zijn er een aantal factoren om in de gaten houden wanneer u een vermoeden heb.

Vochtproblemen kunt u constateren door naar de rendement statistieken van de installatie te kijken. Merkt u een rendementsdaling tijdens regenachtig of mistig weer? Dan kunt u er vanuit gaan dat er een vochtprobleem aanwezig is.

Merkt u een verlies in de rendement? Dan kan dit ook komen als gevolg van kortsluiting door een slechte kwaliteit kabels of slechte installatie van de connectoren. In sommige gevallen is het een combinatie van meerdere oorzaken (in dit geval kunt u gebruik maken van installatiegarantie).

Heeft u het vermoeden dat u installatie gedurende de hele dag niet optimaal presteert en zit hier na verloop van tijd geen verandering in? Onderneem zo snel mogelijk actie om verdere schade aan de gehele zonnepanelen installatie te voorkomen.

Lees ook: meer zonnepanelen dan nodig?

Hoe kunt u een isolatiefout meten of opsporen?

Zelf een isolatiefout zonnepanelen opsporen is niet verstandig. Allereerst kan het zijn dat er op hoogte gewerkt moet worden, zonder valbeveiliging is dit levensgevaarlijk. Daarbij zijn er nog een aantal andere risico’s die schade kunnen berokkenen.

Met een isolatiefout is de kans groot dat de panelen niet goed geaard zijn. Voor onervaren personen dus een levensgevaarlijke klus. Tevens dienen vochtproblemen te worden opgespoord op het moment dat de isolatiefout zich voordoet.

Voordat u zelf in actie komt is het raadzaam om de zonnepanelen garanties te raadplegen. Afhankelijk van het probleem kunt u aanspraak maken op de product- of installatiegarantie.

Isolatiefout meten met een multimeter

U kunt een isolatiefout meten met behulp van een multimeter. Let op, het opsporen van een isolatiefout in de zonnepanelen is niet zonder risico’s. De juiste technische kennis is nodig om ernstige brandwonden te voorkomen.

Benodigdheden

 1. Een CAT III multimeter
 2. Gereedschap om bij de bevestigde kabels in de omvormer te komen

Isolatiefout opsporen in een geaard systeem

Is de zonnepanelen installatie nog geaard volg dan de volgende stappen. Let op, alle stappen die u zelf neemt zijn op eigen risico. Houdt ook rekening met de kwestie dat garantieregelingen kunnen vervallen wanneer er werkzaamheden zijn uitgevoerd door ongekwalificeerde personen.

 1. Schakel de DC-verbinding van de omvormer uit (wacht minimaal 5 minuten voordat stap 6 wordt aangevat)
 2. Schakel de AC-verbinding uit
 3. Wanneer de kabels zijn afgedicht in de omvormer met een behuizing dient deze verwijderd te worden. Doorgaans is de behuizing bevestigd met een kliksysteem of een paar schroeven
 4. Verwijder de PE (AC-aarding) uit de omvormer. Is de bekabeling al een stukje ontbloot? Dan is dit niet perse nodig.
 5. Koppel de DC-bekabeling los. Is de bekabeling voorzien van meerdere string dan is het belangrijk om de plus DC en min DC van elke string bij elkaar te houden.
 6. De DC-verbinding mag weer naar actief geschakeld worden. Vanaf nu staat er spanning op alle DC-kabels, aanraking van een geleidend deel kan leiden tot ernstige verwondingen.
 7. Pak de multimeter en gebruik de COM en voltage aansluiting.
 8. Zet de multimeter op gelijkstroom voltage, ook wel VDC genoemd.
 9. Meet het voltage van de plus DC samen met de PE. Het is de bedoeling dat u de min DC meet samen met de PE van iedere string.

Alle metingen die meer dan 0 volt aangeven hebben te maken met een isolatiefout. Het is raadzaam om iedere meting netjes te noteren zodat precies inzichtelijk is welke kabels er over een isolatiefout beschikken.

De DC-connectoren die met meer dan 0 volt uit de meting komen kunt u controleren door naar de volledige bekabeling te kijken. Controleer op schade en andere factoren waardoor een isolatiefout in de zonnepanelen kan plaatsvinden.

Lees ook: wanneer zonnepanelen vervangen?

Isolatiefout opsporen in een niet-geaard systeem

Een isolatiefout opsporen in een niet-geaard systeem is niet aan te raden en kan grote veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Iedere kabel moet namelijk afzonderlijk en handmatig gecontroleerd worden. Het is zeer raadzaam om deze klus uit te laten voeren door specialisten.

Er is niet echt een stappenplan voor het het doormeten van isolatiefouten in een niet geaard systeem. Wilt u het toch zelf aankijken? Ga op zoek naar beschadigingen of plekken waar wrijving ontstaat.

Houd hierbij in het achterhoofd dat een kapotte kabel vervangen dient te worden, logischerwijs moet deze ook niet teruggeplaatst worden terwijl er wrijving en schuren plaatsvindt op de plek van bevestiging.

Het hoeft niet altijd een isolatiefout te betreffen. Wanneer u goed zicht heeft op het systeem kunnen vogels onder zonnepanelen ook funest zijn voor de werking van het systeem.

Hoe kan ik een isolatiefout in de zonnepanelen voorkomen?

De hoofdreden voor een isolatiefout in het zonnepanelen systeem is in 90% van de gevallen te wijten aan een slordige installatie. Soms treden de verschijnselen van een isolatiefout pas op na een verbouwing, wrijving en schuren van de bekabeling is ook een grote boosdoener.

Schade veroorzaakt aan de kabels door wrijving of schuren? Dan is het naast het bevestigen van een nieuwe kabel belangrijk dat de oorzaak van het schuren ook wordt weggenomen.

Om een isolatiefout in de zonnepanelen te voorkomen kunt u het beste kiezen voor kwalitatieve zonnepanelen service installateurs tijdens de installatie. Besparen op dit punt zorgt in de toekomst vaak voor dure problemen.

Service aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews