Garantie zonnepanelen

Zonnepanelen garantie: dit kunt u verwachten

De garantie op zonnepanelen is één van de belangrijkste punten bij de overweging voor het installeren van een zonnepaneleninstallatie. In de meeste gevallen is de garantie op zonnepanelen vastgesteld tussen de 10 en 15 jaar. Echter zijn niet alle merken even eerlijk naar haar klanten en dient u goed te kijken naar de garantievoorwaarden.

De zonnepanelen garantie wordt namelijk veelvuldig ingezet als marketingmiddel, waarbij logischerwijs niet wordt gesproken over de uitzonderingen op bepaalde onderdelen zoals bijvoorbeeld een omvormer. Daarnaast zijn er verschillende soorten vormen van zonnepanelen garantie. Op deze pagina leggen we alles duidelijk voor u uit zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Verschillende vormen van zonnepanelen garantie

Overweegt u een complete zonnepanelen installatie op uw woning? Dan is het raadzaam om rekening te houden met de vier volgens vormen van garantie op zonnepanelen:

 • Productgarantie (ook wel fabrieksgarantie genoemd)
 • Vermogensgarantie (na 25 jaar nog 80% van het beginvermogen)
 • Installatiegarantie
 • Omvormer garantie

De product- en vermogensgarantie worden gewaarborgd door de fabrikant van de zonnepanelen. De product garantie ligt doorgaans tussen de 10 a 25 jaar afhankelijk van het merk. De vermogensgarantie ligt bij vrijwel ieder merk standaard op 25 jaar. Houd hierbij wel rekening met degradaties.

De omvormer garantie wordt gewaarborgd door de fabrikant van de omvormer. Doorgaans is dit 5 jaar voor normale modellen, voor micro-omvormers geldt een termijn van 20 tot 25 jaar.

De installatie garantie wordt gewaarborgd door de zonnepanelen installateur. Bij de meeste partijen geldt er een periode van 2 tot 5 jaar.

Let op: veel zonnepanelen merken hebben in haar garantievoorwaarden opgenomen dat de garantie verloren gaat bij een verhuizing of verplaatsing van de oorspronkelijke locatie.

Product garantie op zonnepanelen

De product garantie op zonnepanelen, ook wel fabrieksgarantie genoemd, wordt altijd aangeboden en gewaarborgd door het zonnepanelen merk. In de volgende situaties kunt u een dekking voor product- en fabricagefouten:

 • Algemene defecten
 • Roest
 • Niet werkende zonnecellen
 • Algemeen falen van een zonnepaneel (onder 80% van het STC)

De gedegen zonnepanelen merken bieden minstens 10 jaar product garantie. Is dit niet het geval? Dan raden wij aan om niet voor dit merk te gaan.

Top zonnepanelen merken zoals REC, Trina Solar, SolarWorld, LG en Panasonic bieden een standaard product/fabrieksgarantie tussen de 10 en 15 jaar. De merken Sunpower, LG, Bauer en Solarwatt steken er met kop en schouders bovenuit doordat ze een product garantie van 25 tot 30 jaar bieden.

Productgarantie van enkele grote zonnepanelen merken
Zonnepanelen merk Productgarantie
Solarwatt 30 jaar
Sunpower 25 jaar
LG 25 jaar
Trina Solar 10 jaar
ET Solar 10 jaar
Canadian Solar 10 jaar
Hanhwa 12 jaar
REC Solar 10 jaar
Renesola 10 jaar
SolarWorld 10 jaar
KYOCERA 10 jaar

Vermogensgarantie

De vermogensgarantie wordt door zonnepanelen merken aangeboden om het verlies in vermogen over tijd af te dekken. Naarmate het gebruik van een zonnepaneleninstallatie vordert verliest het aan vermogen.

Weersomstandigheden zoals grote hitte of vriestemperaturen zullen dit vermogensverlies versterken. Houdt ook rekening met overlast van nestafval door vogels, u voorkomt dit met vogelbescherming zonnepanelen. Vermogensverlies op zonnepanelen is helaas niet te voorkomen, ook wanneer u geniet van de perfecte weersomstandigheden in jouw regio.

De standaard vermogensgarantie op zonnepanelen is 25 jaar, bij vrijwel ieder merk. Houd hier echter wel goed rekening met het gedekte vermogensverlies en voorwaarden met betrekking tot de degradatie. Om het vermogen te maximaliseren kunt u de omvormer overdimensioneren.

 • Top merken: een maximaal vermogensverlies van -0,5% tot -0,7% per jaar.
Vermogensgarantie van enkele grote zonnepanelen merken
Zonnepanelen merk Vermogensgarantie na 25 jaar
Sunpower 87.0%
Trina Solar 82.5%
ET Solar 81.9%
Canadian Solar 83.0%
LG 83.6%
Hanhwa 82.0%
REC Solar 80.2%
Renesola 80.0%
SolarWorld 86.5%
KYOCERA 80.0%

Lineair en geblokte vermogensgarantie

Met een vermogensgarantie op uw zonnepanelen kunt u te maken krijgen met een lineaire of geblokte variant. Maar wat is het verschil?

Een geblokte vermogensgarantie daalt in grote blokken, in dit geval blijft deze dus hetzelfde over een aantal jaar. U verliest in het eerste jaar direct een groot gedeelte van de vermogensgarantie. Helaas is dit de meest gebruikte methode.

Een lineaire vermogensgarantie wordt als een betere optie ervaren doordat het gedekte vermogen ieder jaar met hetzelfde percentage daalt.

De huidige generatie zonnepanelen beschikken over de kwaliteit waardoor een maximaal vermogensverlies van 0,5% per jaar gegarandeerd kan worden, in de praktijk is dit vaak nog minder. Dit houdt in dat een zonnepaneel altijd minimaal 87,5% van het originele vermogen dient te behouden.

Ook interessant: teveel zonnepanelen geplaatst

Garantie omvormer zonnepanelen

De garantie op de (klassieke) omvormer voor zonnepanelen ligt doorgaans op 5 jaar. Hoogwaardige merken zoals GoodWe en SolarEdge bieden een verlengde garantie welke kan oplopen tot 10, 15 en zelfs 20 jaar.

Goed om te weten is dat de gemiddelde levensduur van een zonnepanelen omvormer tussen de 8 en 12 jaar ligt. Wij raden het aan om te kiezen voor een zo lang mogelijke omvormer garantie. Dit is namelijk een kostbaar en essentieel onderdeel van uw zonnepanelen installatie.

Garantie micro-omvormer zonnepanelen

Nieuwere generatie zonnepanelen zijn uitgerust met micro-omvormers. De garantietermijn voor dit type omvormers ligt een stuk hoger dan de traditionele 5 jaar bij een klassieke omvormer. U profiteert namelijk vrijwel altijd van 25 jaar garantie.

Een micro omvormer is gemaakt om de stroom van één zonnepaneel om te zetten. Het aantal zonnepanelen is dus ook het aantal micro-omvormers op uw installatie. De micro variant gaat langer mee doordat ze minder worden belast.

Hoe lang garantie op zonnepanelen omvormers?

Hoe lang u garantie heeft op zonnepanelen omvormers hangt dus af van het type omvormer waar u over beschikt. Voor een klassieke omvormer kunt u rekenen op 5 jaar garantie, terwijl een micro-omvormer wordt aangeboden met standaard 25 jaar garantie.

In de volgende situaties kunt u geen aanspraak maken op de omvormer garantie:

 • Blikseminslag, vuur of storm
 • Onvoldoende ventilatie
 • Overbelasting van de zonnepanelen installatie
 • Niet gedegen installatie of bekabeling
 • Installatie die niet voldoet aan de veiligheidsmaatregelen

Let goed op dat u kiest voor een betrouwbare omvormer. Dit is niet altijd even makkelijk omdat ze komen in alle maten en vormen, in tegenstelling tot de zonnepanelen zelf.

Een omvormer dient altijd op een goed geventileerde plek geïnstalleerd te worden. Doe dit ook om altijd aanspraak te kunnen maken op de zonnepanelen omvormer garantie.

Installatiegarantie

Bij de keuze voor een complete installatie, welke is uitgevoerd door een installateur, is er altijd sprake van een installatiegarantie. Afhankelijk van de gekozen partij kan deze termijn verlopen tussen de 2 en 5 jaar.

Niet alleen de duur van de installatiegarantie maar ook de voorwaarden zijn erg belangrijk. Hier staat namelijk precies beschreven wat wel en niet gedekt is. Denk aan de volgende situaties:

 • Dekking voor problemen met de draagstructuur
 • Dekking voor foutieve installatie van de bekabeling
 • Dekking voor foutieve installatie van de omvormer

Let goed op, de installatiegarantie gaat over het uitgevoerde werk, niet over het materiaal waarmee gewerkt is. Deze garanties liggen namelijk bij de fabrikanten van het materiaal.

Een gedegen en gekwalificeerd installateur geeft doorgaans minimaal 5 jaar installatiegarantie op de zonnepanelen. Daarbij raadzaam om te kiezen voor een partij welke constant ontwikkeld zodat deze u ook in de toekomst van dienst kan zijn.

Tip: vraag de installateur of de werkzaamheden worden uitgevoerd door het eigen team of wordt overgenomen door onderaannemers.

Welke garantie zonnepanelen is het belangrijkst?

De 4 verschillende zonnepanelen garanties hebben ieder haar eigen kenmerken en voorwaarden. Logischerwijs weegt de ene garantie bij aankoop zwaarder dan de andere. Naar onze mening dient u de garanties op de volgende manier te rangschikken bij de overweging voor een zonnepaneleninstallatie.

 1. Omvormer garantie
 2. Product of fabrieksgarantie op de zonnepanelen
 3. Installatiegarantie
 4. Vermogensgarantie

Onze conclusie luidt als volgt: zorg dat u voor een merk kiest met een gerenommeerde reputatie wanneer het gaat om zonnepanelen en omvormers. Maak daarbij een toekomstige inschatting over de levensduur van het bedrijf, u wil namelijk niet met zonnepanelen komen te zitten die over een aantal jaren zijn uitgefaseerd.

Neem een kijkje bij de zonnepanelen van Sunpower, Bauer, Panasonic, LG, Solarwatt, REX of Axitec. Op zoek naar een gedegen omvormer? Kijk naar de merken SolarEdge, Enphase of SMA. Deze partijen bieden allemaal en op alle vlakken een goede zonnepanelen garantie.

Service aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews