Enphase omvormers

Enphase Energy is een vooraanstaande fabrikant van omvormers voor zonnepanelen, die zich onderscheidt door de ontwikkeling van hun micro-omvormer technologie. Deze technologie speelt een cruciale rol in de efficiëntie en betrouwbaarheid van zonne-energiesystemen.

Of u nu een huiseigenaar bent die overweegt om zonnepanelen te installeren, of simpelweg meer wilt leren over de technologie achter duurzame energieoplossingen, deze tekst biedt waardevolle informatie over Enphase omvormers en leggen we u uit waarom ze een uitstekende keuze zijn voor uw zonne-energiesysteem.

enphase omvormer

Wat is een Enphase micro omvormer?

Een micro-omvormer is een compact apparaat dat direct aan de achterkant van een zonnepaneel wordt geïnstalleerd. Het zet de gelijkstroom (DC) die door één zonnepaneel wordt opgewekt direct om in wisselstroom (AC).

Het grootste verschil tussen een micro-omvormer en een reguliere omvormer ligt dus in de installatie en het optimalisatieproces. Waar traditionele omvormers de efficiëntie van een heel zonnepaneelsysteem beheren, optimaliseert elke micro-omvormer de output van één enkel zonnepaneel.

De voordelen van zonnepanelen met Enphase micro-omvormer

Zonnepanelen met Enphase micro-omvormers bieden meerdere voordelen die bijdragen aan een hogere efficiëntie, betrouwbaarheid en gebruiksgemak van uw zonne-energiesysteem. Enkele van de belangrijkste voordelen omvatten:

 • Verbeterde energieopbrengst: door elk zonnepaneel individueel te optimaliseren, minimaliseren Enphase micro-omvormers het verlies in energieopbrengst dat veroorzaakt wordt door schaduw of vuil op bepaalde panelen. (het dimensioneren van omvormers)
 • Lange levensduur en betrouwbaarheid: Enphase micro-omvormers zijn ontworpen om de levensduur van zonnepanelen te evenaren, waardoor ze een duurzame investering zijn. Het gesloten ontwerp beschermt ze onder andere tegen extreme weersomstandigheden.
 • Veiligheid: omdat micro-omvormers de gelijkstroom van elk zonnepaneel direct omzetten in wisselstroom, wordt het risico op hoogspanningsgelijkstroom, die door het systeem loopt en een potentieel brandgevaar kan vormen, verminderd. (omvormers conformiteitscertificaat)
 • Eenvoudige installatie en uitbreidbaarheid: micro-omvormers kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd en maken het mogelijk om in de toekomst meer panelen toe te voegen zonder het gehele systeem opnieuw te moeten configureren.
 • Gedetailleerde monitoring: met de Enphase Enlighten-app kunnen gebruikers de prestaties van elk afzonderlijk zonnepaneel in real-time volgen, wat helpt bij het snel identificeren en oplossen van eventuele problemen.

Heeft de Enphase micro-omvormer ook nadelen?

Ondanks de vele voordelen, zijn er enkele overwegingen te maken bij het kiezen voor Enphase micro-omvormers:

 • Kosten: de initiële investering voor een systeem met micro-omvormers kan hoger zijn dan die voor systemen met traditionele string-omvormers.
 • Vervanging en onderhoud: hoewel micro-omvormers een lange levensduur hebben, kan het vervangen van een defecte micro-omvormer op een moeilijk bereikbare locatie uitdagend zijn.
 • Compatibiliteit: niet alle zonnepaneel-typen zijn compatibel met elke micro-omvormer. Het is daarom belangrijk om te controleren of uw panelen en de Enphase micro-omvormer goed samenwerken.

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

 • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
 • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
 • Ervaren installateurs
 • Gratis advies op maat
 • Hulp op afstand

Welke micro-omvormers van Enphase zijn er allemaal?

Enphase Energy heeft een breed assortiment aan micro-omvormers ontwikkeld om te voldoen aan de verschillende behoeften en specificaties van diverse zonnepanelen en installaties. Deze micro-omvormers variëren in vermogen, compatibiliteit en prijs, waardoor er voor bijna elke situatie een geschikte optie beschikbaar is.

Van de compacte en efficiënte IQ7-serie tot de geavanceerde en krachtige IQ8-serie, Enphase biedt state-of-the-art technologie die de prestaties van uw zonnepanelen optimaliseert. 

Hieronder verkennen we enkele van de populaire modellen uit het assortiment van Enphase, elk met zijn eigen unieke set aan specificaties en voordelen:

 • De Enphase IQ8MC micro-omvormer benadrukt veelzijdigheid en staat garant voor energieproductie onder diverse lichtcondities.
 • Enphase IQ8AC micro-omvormer wordt geprezen voor zijn vermogen om de energie-efficiëntie van elk paneel te verhogen en biedt continuïteit bij systeemuitval.
 • De Enphase IQ8+ micro-omvormer onderscheidt zich met een Sunlight Backup-functie voor stroomvoorziening tijdens uitvallen, ideaal voor een breed spectrum aan toepassingen.
 • Enphase IQ8M micro-omvormer is gericht op grotere systemen met zijn hoge vermogenscapaciteit, perfect voor complexere projecten.
 • De Enphase IQ8HC micro-omvormer staat bovenaan voor hoogvermogen panelen, met ongeëvenaarde prestaties en energieomzetting.
 • Enphase IQ7+ micro-omvormer biedt een solide basis in de IQ7-serie met betrouwbaarheid en efficiëntie voor diverse panelen.
 • Enphase IQ7A micro-omvormer richt zich op hoogvermogen panelen binnen de IQ7-serie, ideaal voor zowel thuis als zakelijk gebruik.
 • Tot slot, de Enphase IQ7X micro-omvormer is speciaal ontwikkeld voor de meest veeleisende zonnepanelen, met top-efficiëntie en geavanceerde energieomzetting.

Elk model van Enphase’s assortiment micro-omvormers brengt unieke voordelen naar uw zonne-energiesysteem, afgestemd op specifieke behoeften en installatie-eisen.

Welke Enphase omvormer moet ik kiezen?

Het kiezen van de juiste Enphase omvormer voor uw zonne-energiesysteem hangt af van verschillende factoren, zoals het type en aantal zonnepanelen in uw systeem, uw geografische locatie, en de specifieke eisen van uw energievoorziening. Enkele belangrijke overwegingen zijn:

 • Vermogen en compatibiliteit: Zorg ervoor dat de omvormer compatibel is met de specificaties van uw zonnepanelen en dat het vermogen overeenkomt met uw energiebehoefte.
 • Installatie omgeving: Overweeg de omgevingsfactoren zoals schaduwval en dakoriëntatie die de prestaties van uw zonnepanelen kunnen beïnvloeden.
 • Uitbreidbaarheid: Als u van plan bent om in de toekomst uw systeem uit te breiden, kies dan voor een omvormer die gemakkelijk kan worden geïntegreerd met extra panelen.
 • Monitoring en beheer: Kies een omvormer die gedetailleerde monitoring en beheer van uw systeem mogelijk maakt, voor een optimale prestatie en onderhoudsgemak.

Bij twijfel kunt u altijd advies vragen aan onze experts bij Zonnepanelen Servicepunt. Wij kunnen u helpen bij het kiezen van de Enphase omvormer die het beste past bij uw specifieke situatie, zodat u het maximale uit uw investering in zonne-energie haalt.

Hoe lang garantie op een Enphase micro-omvormer?

Op Enphase micro-omvormers wordt een garantie van 25 jaar gegeven. Deze uitgebreide garantieperiode onderstreept het vertrouwen van Enphase in de kwaliteit en duurzaamheid van hun producten. Het biedt u als gebruiker gemoedsrust, wetende dat uw investering in zonne-energie beschermd is tegen defecten en prestatieproblemen voor een aanzienlijke periode.

Mocht er tijdens deze periode toch een probleem optreden met uw Enphase micro-omvormer, dan kunt u rekenen op de ondersteuning van Enphase om het probleem op te lossen. Dit benadrukt niet alleen de betrouwbaarheid van Enphase producten maar ook de toewijding aan uitstekende service.

Alternatieve omvormers:

Hoe werkt het?

Service & Onderhoud abonnement

Wanneer u klant wordt bij ons controleren wij eerst uw gehele zonnesysteem. Na deze controle houden wij uw zonnesysteem 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten.

Door de informatie van uw omvormer op afstand uit te lezen en gebruik te maken van de prestaties van vergelijkbare zonne-installaties, weerdata en slimme rekenmodellen wordt iedere dag berekend hoeveel uw zonnepanelen op zouden moeten brengen.

 • Altijd een optimaal werkende zonne-installatie
 • 24 uur per dag monitoring door onze specialisten
 • Ervaren installateurs
 • Gratis advies op maat
 • Hulp op afstand

Hoe moet u een Enphase micro-omvormer aansluiten?

Het aansluiten van een Enphase micro-omvormer is een proces dat zorgvuldigheid en technische kennis vereist. Volg daarom altijd de installatie-instructies die bij uw micro-omvormer worden geleverd.

Gezien de complexiteit van de installatie, raden we bij Zonnepanelen Servicepunt aan om de installatie over te laten aan professionele installateurs. Ons team van ervaren monteurs kan de installatie veilig en efficiënt voor u uitvoeren, zodat u verzekerd bent van een optimaal functionerend zonne-energiesysteem. Neem contact op met Zonnepanelen Servicepunt voor meer informatie of voor het plannen van uw installatie.

Enphase micro-omvormer uitlezen: hoe doet u dat?

Het uitlezen van een Enphase micro-omvormer is eenvoudig dankzij de Enphase Enlighten-app. Met deze app kunt u de energieproductie en prestaties van uw gehele zonne-energiesysteem in real-time monitoren, evenals de prestaties van elk afzonderlijk zonnepaneel met Enphase omvormer. Dit doet u als volgt:

 1. Download en installeer de Enphase Enlighten-app op uw smartphone of tablet.
 2. Maak een account aan en voeg uw Enphase-systeem toe door de instructies in de app te volgen.
 3. Eenmaal ingesteld, kunt u de app openen om de huidige en historische gegevens van uw systeem te inspecteren, waaronder energieproductie, systeemstatus en eventuele meldingen of waarschuwingen.

De app biedt ook functies voor het delen van uw systeemprestaties met uw installateur of onderhoudsdienst, wat het oplossen van eventuele problemen kan versnellen.

Mocht u hulp nodig hebben bij het instellen of gebruiken van de Enphase Enlighten-app, dan staat het team van Zonnepanelen Servicepunt klaar om u te ondersteunen met hulp op afstand of advies.

Enphase micro-omvormer lampjes: betekenis uitgelegd

Op de Envoy-S, die de stroomproductie van de zonnepanelen meet, duiden groene lampjes op de omvormer op normale werking of actieve functies, knipperende lampjes wijzen op uitvoering van handelingen, en oranje lampjes kunnen wijzen op mogelijke storingen.

Het is belangrijk op te merken dat oranje lampjes regelmatig kunnen verschijnen zonder dat dit duidt op een storing; de status van eventuele storingen kan gecontroleerd worden in de online monitoring app Enlighten.

Storing: Enphase micro-omvormer rapporteert niet

De storing “micro-omvormer rapporteert niet” kan zich voordoen wanneer de Envoy te ver van het paneel staat of bij storingen in het elektriciteitsnet tussen de micro-omvormers en de Envoy.

Dit probleem kunt u in de meeste gevallen zelf oplossen, zonder dat een onderhoudsbezoek nodig is. Het omvat stappen zoals het verplaatsen van de Envoy naar een locatie dichter bij het zonnepanelen systeem, zorgen dat de Envoy rechtstreeks op een wandcontactdoos is aangesloten en/of het verwijderen van potentieel storende apparaten.

Komt u er zelf toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op voor advies. Eventueel kan ons service team u op locatie verder helpen om deze en andere storingen te verhelpen.

Meer weten: hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen?

Andere problemen met uw Enphase omvormer of zonnepanelen?

Heeft u te maken met uitdagingen of problemen met uw Enphase omvormers of uw zonnepanelen systeem in het algemeen? Bij Zonnepanelen Servicepunt begrijpen we hoe cruciaal een ononderbroken werking van uw zonne-energiesysteem is. Daarom bieden wij een Service & Onderhoudsabonnement aan, ontworpen om ervoor te zorgen dat uw systeem altijd optimaal presteert.

Met dit abonnement heeft u toegang tot regelmatig onderhoud, snelle storingsdienst, en deskundig advies, waardoor u verzekerd bent van maximale energieopbrengst en een gerust hart. Kies voor zekerheid en optimalisatie van uw zonne-energiesysteem en neem contact op met Zonnepanelen Servicepunt.

Inspectie aanvragen

Direct service aanvragen? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen twee werkdagen een vrijblijvende offerte.

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews