Onze Diensten

Reiniging zonne-systeem

Zonnepanelen schoonmaken

Hebt u zonnepanelen? Dan zal u vast weten dat zonnepanelen schoonmaken regelmatig moet gebeuren. Bij de aanschaf van een zonne-installatie wordt doorgaans door de leveranciers verteld dat de panelen gereinigd worden tijdens een regenbui, maar niet is minder waar. 

Om uw zonnepanelen optimaal te laten presteren is het belangrijk om uw zonnepanelen schoon te maken, zo behaalt u al snel 4 procent meer rendement. Maar hoe werkt dit, hoe vaak moet het gebeuren, kunt u het zelf doen en wat zijn de kosten als u het laat doen door de vakmannen van Zonnepanelen Servicepunt?

Zonnepanelen laten schoonmaken
of zelf doen?

U vraagt uzelf misschien af of het mogelijk is om de zonnepanelen zelf schoon te maken? Dit is mogelijk, maar misschien is het slimmer om dit zelf te laten doen. Om u een duidelijker beeld te geven van deze twee mogelijkheden hebben we de plus- en minpunten voor u opgesomd:

Zonnepanelen zelf schoonmaken

Bent u handig, hebt u vertrouwen en is het benodigde materiaal aanwezig? Dan kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om het zelf te doen. Een aantal aandachtspunten in onderstaand lijstje:

  • Het risico op schade aan de zonnepanelen door het niet correct schoonmaken of gebruik van verkeerde materialen neemt toe;
  • U bent geen kosten kwijt aan arbeidskosten;
  • U loopt het risico om van het dak af te vallen, we raden zelf schoonmaken dan ook enkel aan wanneer de zonnepanelen eenvoudig te bereiken zijn;
  • Risico dat bepaalde zonnepanelen garanties verlopen omdat je geen specialist hebt ingeschakeld;
  • U moet de aanschaf van geschikte materialen regelen zoals reinigingsproducten of machines.

We willen u op het hart drukken om verantwoord om te gaan met het schoonmaken van zonnepanelen. U loopt nu eenmaal het risico op valgevaar als u het dak op gaat, ook kunnen zonnepanelen schade oplopen door verkeerde reinigingsmiddelen of schoonmaaktechnieken.

Hoe werkt het?
Reiniging met osmose water

Zit er vuil op uw zonnepanelen? Wij reinigen uw zonnepanelen en houden rekening met enkele regels, om te voorkomen dat uw de zonnepanelen beschadigen. Wij reinigen uw zonnepanelen met een zachte borstel en osmose water. Dit is water waar de mineralen uit gefilterd zijn. Hierdoor worden uw panelen gewassen zonder chemicaliën en zal het vlekvrij opdrogen. 

Zonnepanelen laten schoonmaken door een bedrijf

Er zitten flink wat voordelen verbonden aan het laten schoonmaken van uw zonnepanelen door een professioneel bedrijf. We leggen het u uit:

  • Geen kans op schade aan zonnepanelen door eigen schoonmaakwerkzaamheden;
  • U hoeft niet op zoek naar dure schoonmaakmiddelen en materiaal;
  • Schade en defecten worden direct herkend;
  • U loopt geen risico om van het dak af te vallen;
  • Het schoonmaakwerk wordt op een professionele manier verricht met de juiste middelen.

Wil u graag de zonnepanelen laten reinigen door een professioneel en vakkundig bedrijf? Dan kunnen onze vakmannen van Zonnepanelen servicepunt u verder helpen. Vraag direct een offerte aan en het werk is binnen een mum van tijd geregeld.

Hoe werkt het schoonmaken van zonnepanelen?

U vraagt uzelf misschien af hoe het schoonmaken van zonnepanelen in zijn werk gaat, ook als u het laat uitvoeren wil u natuurlijk wel weten hoe dit in zijn werk gaat. We leggen het uit aan de hand van een aantal stappen:

Zorg voor een goede voorbereiding

We raden altijd aan om de zonnepanelen uit te schakelen voordat er werkzaamheden aan verricht gaan worden. Zo is er geen kans op ongelukken of zonnepanelen storing.

Daarbij is het verstandig om eerst het grove vuil te verwijderen zoals takken of natte bladeren. Uiteindelijk zal dit het schoonmaakproces versnellen en is er minder kans op uitglijden tijdens het werk.

Start met schoonmaken zonnepanelen

Het is belangrijk om schoon te maken met de juiste materialen en schoonmaakmiddelen. Zo kunt u bijvoorbeeld het beste al geen normaal water gebruiken, maar met speciaal osmosewater. Dit is gezuiverd water zonder de aanwezigheid van mineralen zoals zout, kalk of nitraat.

Een ander voordeel van dit soort water is dat het geen strepen op de zonnepanelen achterlaat, dit is dan weer beter voor de opbrengst van de zonnepanelen. Met water alleen komt u er niet, bij sterk vervuilde zonnepanelen moet er gewerkt worden met speciale zonnepanelen reiniger.

Het is in sommige gevallen mogelijk om uw zonnepanelen te kunnen wassen met beide voeten op de grond, maar soms is er meer materiaal voor nodig om bij de zonnepanelen te komen. Denk aan een hoogwerker of ladder.
Ben er wel van bewust dat er altijd een risico op vallen bestaat, zorg dus altijd voor genoeg valbescherming en zekeringen als u besluit om het dak op te gaan.

Zonnepanelen schoonmaken met borstel en wateraanvoer

Na het reinigen met water en het verwijderen van het grove vuil kunt u de zonnepanelen schrobben met een speciale borstel. Sommige plekjes zijn moeilijk schoon te maken zoals vogelpoep of hars van bomen. Ook kan het zo zijn dat vogels zich nestelen onder uw systeem, u verhelpt dit met vogelwering.

Houdt er wel rekening mee dat u niet aan de gang kunt gaan met een simpele borstel, deze laat namelijk krassen achter op de zonnepanelen wat het rendement niet ten goede komt.

Is zelf schoonmaken zonder schade mogelijk?

Het reinigen van zonnepanelen kan in principe zonder schade gebeuren, maar dit betekent niet dat het niet kan voorkomen. Er zitten nou eenmaal risico’s verbonden. U moet immers vaak het dak op, waardoor de kans op vallen bestaat. In sommige (ernstige) gevallen is het zelfs nodig dat de panelen verwijderd moeten worden.

Daarbij komt ook nog eens kijken dat u de juiste materialen en schoonmaakmiddelen moet gebruiken. Doet u dit niet? Dan loopt u kans op schade aan uw zonnepanelen door krassen of vlekken.

Service & Onderhoud van Zonnepanelen Servicepunt

Wil u 100% zeker zijn dat het werk op de juiste manier verricht wordt? Dan kunt u kiezen voor onze vakmannen van Zonnepanelen Servicepunt. Wij werken op een vakkundige manier en maken altijd gebruik van de juiste materialen om ervoor te zorgen dat jouw zonnepanelen gaan blinken als nieuw.

Niet alleen ziet het er mooier uit, maar ook het rendement van de zonnepanelen verbeterd en u loopt geen kans op ongelukken omdat u zelf het dak op hoeft. Het is raadzaam om een zonnepanelen schoonmaken bedrijf in te huren om u zonnepanelen te laten checken.

Door de aanwezige vakkennis hebben onze schoonmakers zo door of er defecten zoals isolatiefouten of schade aanwezig is, vervolgens kan hier actie op ondernomen worden om tot een optimaal presterend resultaat te komen. Bekijk direct wat we voor u kunnen betekenen met onze Service & Onderhoud pakketten.

Met welke materialen moet u zonnepanelen schoonmaken?

We hebben het al een paar keer benoemd in dit artikel. Het gebruik van het juiste materiaal is essentieel. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van een verkeerd schoonmaakmiddel of verwacht u dat u een hogedrukreiniger moet gebruiken?

Dan loopt u de kans op blijvende schade waardoor het rendement op uw zonnepanelen minder wordt. We leggen u uit welke materialen gebruikt moeten worden:

Gebruik een zachte telescoop borstel of zachte spons

Een telescoop reiniger is ideaal om zonnepanelen schoon te maken. Zo zijn ze in alle maten te verkrijgen en hebt u zelfs speciale uitvoeringen met wateraanvoer. Vervolgens hebt u de optie om te borstelen terwijl er tegelijkertijd osmose water aangevoerd wordt.

Uiteraard zitten er wel wat kosten verbonden aan dit materiaal. Als alternatief kunt u ook een zachte spons gebruiken, wanneer de zonnepanelen eenvoudig te bereiken zijn.

Kies voor osmose water

Het schoonmaken van zonnepanelen is eenvoudiger als u gebruik maakt van osmose water. Dit water zorgt ervoor dat er geen strepen op de zonnepanelen komen. De reden hiervoor is de afwezigheid van nitraat, zout of kalk in osmose water.

Dit water is bij de meeste bouwmarkten te verkrijgen, kijk wel eerst altijd op het label om te zien of het gebruikt mag worden op zonnepanelen.

Zonnepanelen schoonmaakmiddel

Bij hardnekkig vuil raden we aan om speciaal ontwikkeld zonnepanelen schoonmaakmiddel te gebruiken. In de meeste gevallen is alleen schoonmaken met osmose water genoeg, maar bij echt vieze plekken zoals vogelpoep of hars van bomen kan schoonmaakmiddel goed van pas komen.

Zonnepanelen schoonmaken kosten

Wanneer u kiest voor het zelf schoonmaken bent u enkel geld kwijt aan de materialen en schoonmaakmiddelen, en niet te vergeten uw eigen uren (die zijn ook geld waard).

Om op een goede manier aan het werk te gaan moet u zelf best wat zaken aanschaffen of huren. Vaak lopen de kosten hiervan al snel op, hoe veel is lastig te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van jouw wensen en eisen.

Is zelf doen goedkoper?

Of u zonnepanelen zelf reinigen goedkoper is, is te betwijfelen. Wanneer u alles op een rijtje gaat zetten bent u vaak meer geld kwijt in plaats van het werk te laten uitvoeren. Het kost u tijd, u loopt het risico op valgevaar en tot slot kan al uw harde werk teniet worden gedaan als er schade of zonnepanelen problemen zijn ontstaan.

Het is dus vaak verstandiger om te kiezen voor een professioneel bedrijf. Ook is het werk binnen enkele uurtjes geregeld en bent u verzekerd van een kwalitatief schoonmaakresultaat. Bent u benieuwd naar de kosten? Vraag dan nu direct een offerte aan en laat het werk door onze vakmannen regelen.

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Uw zonnepanelen schoonmaken moet minimaal 1 keer per jaar uitgevoerd worden. Wanneer zonnepanelen jaarlijks worden schoongemaakt kan er een extra rendement van 4 procent behaald worden. Daarbij is het ook afhankelijk van waar u woont. Woont u in een bosgebied of regent het minder? Dan moeten de zonnepanelen vaak 2 – 3 keer per jaar schoongemaakt worden.

Wanneer moet u zonnepanelen reinigen?

Het is verstandig om zonnepanelen op een bepaald moment in het jaar schoon te maken. Zo kunt u het beste starten met schoonmaken als er niet veel zonlicht is. Staat de zon fel te schijnen dan bestaat de kans dat het water te snel opdroogt waardoor vlekken zichtbaar worden.

Qua seizoen raden we aan om bij de start van de lente schoonmaakwerkzaamheden te verrichten of laten verrichten. De maanden na de lente schijnt de zon namelijk het meest en op zijn felst. U wil dan schone zonnepanelen hebben om maximaal rendement te behalen.

Kies je voor de specialisten van Zonnepanelen Servicepunt dan ben je ook zeker van een kwalitatieve zonnepanelen inspectie.

Service aanvragen & inplannen

Heeft u een specifieke vraag of aanvullende informatie? Maak een keuze in de offerte tool en vermeldt dit in de omschrijving of neem vrijblijvend contact met ons op. Een van onze specialisten zal uw aanvraag behandelen en zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Dit zeggen onze klanten

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews

Milan Navratil
Milan Navratil
06/05/2024
Wij hebben een installatie van ruim 7 jaar oud liggen op ons dak. De omvormer sloeg meermaals in storing, de installateur van ons bestaat niet meer, dus hebben wij hebben ZSP benaderd om bij ons langs te komen voor de storing op te sporen en op te lossen, en meteen de gehele installatie laten controleren. Er kwamen 2 vriendelijke monteurs langs precies op tijd volgens afspraak, die vervolgens de storing binnen een no time hebben opgespoord en ook opgelost. Vervolgens hebben zij ruim de tijd genomen om de gehele installatie te controleren en aan te pakken waar nodig. Bedankt ZSP.
Martijn van Duyvenbode
Martijn van Duyvenbode
07/04/2024
Onlangs service verkregen van Zonnepanelen Servicepunt. Sinds een jaar zonnepanelen maar er zat een productiefout in de optimizers waardoor deze vervangen moesten worden. We kregen keurig en op tijd bericht hoe het geheel zou gaan verlopen en hoe laat de monteurs kwamen, en op de dag zelf waren ze goed op tijd, vertelde duidelijk wat ze gingen doen en na een paar uur was alles geregeld en de zonnepanelen functioneren weer. Natuurlijk koffie klaargemaakt en nog even met de jongens bakkie gedaan. Zeer tevreden over het Servicepunt. Absoluut een aanrader als er wat is met je zonnepanelen. Gr. Martijn
Bryson Macllynn Poulina
Bryson Macllynn Poulina
03/04/2024
Top bedrijf🤝🏽💯
Bjarne Bakker
Bjarne Bakker
03/04/2024
Super klantvriendelijk bedrijf!
Synaptic.
Synaptic.
03/04/2024
Top service! Storing opgelost en alles netjes achtergelaten.
Andrada Stan
Andrada Stan
03/04/2024
I’m really happy with the service. It was quick and professional. Thanks a lot!
Rick Stoops
Rick Stoops
03/04/2024
Ruud van Geffen
Ruud van Geffen
03/04/2024
Top service! Vervanging was snel gedaan, contact liep soepel via e-mail en telefoon.