Onze Diensten

Inspectie zonnepanelen installatie

Door de groeiende populariteit van zonnepanelen en hogere energie kosten worden er jaarlijks steeds meer kwalitatief slechte installaties in Nederland geïnstalleerd. Slechte kwaliteit van een zonne-installatie kan zorgen voor verschillende risicofactoren zoals een vergroot brandrisico en kortsluiting.  Zorg voor een veilige woon/werk omgeving laat de PV-installatie regelmatig inspecteren.

Inspectie zonne-installatie

Inspecties door experts

Door de stijgende populariteit komen wij in het veld tijdens zonnepanelen inspecties vaak installaties tegen die niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Zoals gezegd is er door de slechte kwaliteit een grotere kans op brand of storingen in het systeem.

Om dit te voorkomen kiest u voor het uitvoeren een zonnepanelen inspectie. Op deze manier weet u precies hoe jouw zonnepanelen er aan toe zijn en of er gevaarlijke situaties zijn op dit moment. Het is dus raadzaam om jou PV-installatie regelmatig te laten inspecteren. Waarom? Lees mee of kies direct voor onze zonnepanelen service, we vertellen u er op deze pagina alles over.

Wat is een zonnepanelen inspectie?

Een zonnepanelen inspectie is een check up van een zonnesysteem. Hierbij moet er een inspectie plaatsvinden die voldoet aan de richtlijnen die gesteld zijn. De richtlijnen die hiervoor in het leven zijn geroepen zijn de NEN-EN-IEC-62246 norm en de NEN 1010 norm.

Naast deze normen zijn er vaak ook nog extra regels waar een inspectie aan moet voldoen, deze worden vanuit de verzekering geëist. Tijdens de inspectie wordt er onder andere gekeken naar de efficiëntie, duurzaamheid, veiligheid en de betrouwbaarheid van het systeem. Graag een inspectie laten uitvoeren? Ons team helpt u graag verder!

SCIOS Scope 12 inspectiemethode

De SCIOS Scope 12 is een nieuwe inspectiemethode die ervoor heeft gezorgd dat enkel bedrijven die gecertificeerd zijn zonnepanelen inspecties mogen uitvoeren. Veel verzekeringspartijen vroegen om een degelijke inspectiemethode en deze is vervolgens opgetuigd.

In de praktijk werd duidelijk dat er veel branden en andere overlast ontstond door slecht uitgevoerde inspecties. Door de komst van deze inspectiemethode is er duidelijk geworden wat er allemaal gecontroleerd moet worden.

Hoe werkt het?

Inspecties volgens de norm

De inspectie wordt uitgevoerd aan de hand van de NEN 1010 norm en de NEN-EN-IEC-62246 norm. In combinatie met visuele controle en verschillende metingen gaat de inspecteur de installatie na. Bij de inspectie wordt er gekeken naar:

 • De veiligheid van de zonne-installatie
 • Duurzaamheid van de gebruikte materialen
 • Betrouwbaarheid van de zonne-installatie
 • De efficiëntie van het geïnstalleerde PV systeem

Hoe voeren wij een zonnepanelen inspectie uit? 

Naast de bovengenoemde inspectiemethode worden onze zonnepanelen inspecties uitgevoerd aan de hand van de volgende normen:

 • NEN-EN-IEC-62246 norm
 • NEN 1010 norm

Door deze normen weten onze inspecteurs exact wat er gecontroleerd moet worden, dit wordt gedaan middels een visuele controle en metingen.

Er zijn een aantal onderdelen waar we naar kijken tijdens de inspectie:

 • Hoe het met de duurzaamheid van gebruikte materialen zit, denk hierbij vooral aan bevestigingsmaterialen en kabels
 • Hoe betrouwbaar de zonnepanelen installatie is
 • Hoe veilig de zonnepanelen zijn geplaatst en werken
 • Hoe efficiënt de zonnepanelen werken

Naast de inspectie bestaat er ook de mogelijkheid om een thermografisch onderzoek te laten doen. Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar het maximale rendement wat de zonnepanelen opleveren.

Niet goed werkende verbindingen en cellen die niet meer werken worden ontdekt, fijn is dat voor dit onderzoek de zonnepanelen niet uitgeschakeld hoeven te worden. Wel moet dit gebeuren op een dag met veel zon, zo kan het maximale rendement optimaal gemeten worden en komen problemen met zonnepanelen sneller aan het licht.

Geen inspectie nodig omdat het probleem al bekend is? Wij doelen hier voornamelijk op overlast van vogels en vogelnesten. Kijk direct naar onze unieke zonnepanelen vogelwering om dit probleem direct te verhelpen.

Wat als de inspectie is afgerond?

Wanneer de inspectie is afgerond wordt er een zonnepanelen keuringsrapport opgesteld. Zo hebt u bewijs dat uw zonnepanelen installatie piekfijn in orde is zonder enige vorm van schade, ook is dit bewijs te overhandigen aan de verzekeraar als hierom gevraagd wordt.

Kosten van een zonnepanelen inspectie

Wat de kosten zijn van zonnepanelen inspectie wordt bepaald aan de hand van de grootte van jouw zonnepanelen installatie (verwijderen van de zonnepanelen is niet nodig). Een aantal andere zaken die meespelen bij de bepaling van de kosten zijn:

 • Hoeveel omvormers de installatie heeft
 • Het totale vermogen van de installatie
 • Hoeveel verdeelkasten er aanwezig zijn
 • De hoeveelheid aanwezige strings

Wilt u graag meer duidelijkheid over de zonnepanelen inspectie kosten? Neem dan snel contact op met onze klantenservice om direct geholpen te worden. Samen bekijken we wat er mogelijk is om de klus te klaren.

Service aanvragen & inplannen

Heeft u een specifieke vraag of aanvullende informatie? Maak een keuze in de offerte tool en vermeldt dit in de omschrijving of neem vrijblijvend contact met ons op. Een van onze specialisten zal uw aanvraag behandelen en zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.

inspectie zonnepanelen

Dit zeggen onze klanten

Gerard Voshaar
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Alles ging van een leien dakje. De mensen werken netjes en ruimen alles mooi op.
Marian Vermeulen-van Bree
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Zeer tevreden over dit bedrijf. Het telefonisch contact verliep heel gemoedelijk, alle vragen werden duidelijk beantwoord.
Jos de Haas
Premium - abonementsvorm
Lees verder
Prima bedrijf! Deze week heb ik door het bedrijf "zonnepanelen servicepunt", ter uitbreiding, 2 extra zonnepanelen laten plaatsen.

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

8,2

103 beoordelingen, via Google reviews